winkel
Webwinkel

Schijf voor Life – vegetarisch tegengeluid op de Schijf van Vijf

Iedereen is in Nederland wel bekend met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Er is inmiddels ook een tegengeluid hoorbaar dat gebaseerd is op een vegetarisch voedingspatroon. Steeds meer mensen kiezen er vanuit milieu-en diervriendelijk oogpunt voor om minder vlees te eten. Schijf voor Life – vegetarisch tegengeluid op de Schijf van Vijf

Zeven vegetarische diëtisten stellen daarom gratis een plantaardige voedingsschijf beschikbaar: de Schijf for Life. De initiatiefnemers benoemen dat het advies van het Voedingscentrum niet aansluit op de klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

Maak kennis met de mensen en missie achter de Schijf for Life 

De Schijf for Life is een non-profit initiatief naar een idee van diëtiste Lobke Faasen om Nederland te voorzien van een voedingsadvies dat aansluit op de klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen. Op de site is veel informatie te vinden over wie er allemaal achter de Schijf for Life zit.

De Schijf for Life

Het uitgangspunt is een optimale voeding voor mens en milieu. Als je de overstap maakt naar een gezond plantaardig eetpatroon, kan het even wennen zijn. Waar moet je dan op letten?

​Ten eerste is het belangrijk dat je weet hoe je op gezonde wijze alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Ten tweede zijn je boodschappen de basis voor je voedselkeuzes. Want wat je in huis haalt, eet je meestal ook op. Ten derde is het handig dat je een beeld hebt van wat je op een dag kunt eten.

 

De Schijf for Life wil graag:​

  1. iedereen informatie geven over adequate voeding
  2. laten zien hoe je de voedingsstoffen uit voeding optimaal kunt  benutten voor een optimale gezondheid
  3. klimaatverandering beperken en het herstel van de biodiversiteit mogelijk maken

Daarom hebben de diëtisten van de Schijf for life deze zaken voor je op een rijtje gezet:

  • informatie over voedingswaarden
  • wat je idealiter op je boodschappenlijst wilt zetten
  • voorbeelden van dagmenu’s voor diverse leeftijdsgroepen

We vinden het een hele leuke site met bruikbare informatie waarmee je een goede start kan maken voor een meer vegetarisch voedingspatroon. Er is een speciaal stuk geschreven voor mensen met speciale behoeften zoals zwangeren, sporters, ouderen en kinderen. Daarnaast vind je er ook een boodschappenlijstje met handige tips voor wat je in huis kan halen.

De adviezen op de Schijf for Life in het kort

Vak 1: Vocht

Drink dagelijks ten minste 1,6 (vrouwen) tot 2 liter (mannen) vocht en eet daarnaast vochtrijk voedsel zoals aanbevolen in vak 2. Kies bij voorkeur voor water, eventueel aangevuld met één tot enkele koppen ongezoete thee of koffie. Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken, kunstmatig gezoete dranken en alcoholische dranken.

Vak 2: Groente & Fruit

Eet dagelijks ten minste 300 gram fruit en ten minste 300 gram groente, waarvan 150 gram bladgroente (rauw gewicht). Vul dit aan met maximaal 1 theelepel gedroogd zeewier zoals dulse, Iers mos, zeesla, wakame of 1 norivel. Reactie Pigge: Groenten zijn belangrijker dan fruit; eet twee stuks fruit per dag en eet zeker meer dan 300 gram groenten per dag. Wissel goed af met je bladgroenten: van elke dag spinazie krijg je bijvoorbeeld teveel oxaalzuur binnen. Drink geen fruit; dat slaat razendsnel op als vet en verstoort je insulinemetabolisme. Fruit eten is prima. Groentesap drinken zonder fruit is ook ok.

Vak 3: Zetmeel

Varieer dagelijks met ten minste 90 gram (bereid gewicht) verschillende soorten volkoren granen en pseudogranen. Eet daarnaast dagelijks ten minste 100 gram knolgewassen zoals (zoete) aardappelen. Onder de zetmeelrijke voedingsmiddelen vallen knolgewassen (zoals aardappelen, zoete aardappelen en cassave), volkoren granen (zoals haver, tarwe en spelt) en pseudogranen (zoals quinoa, amaranth en boekweit). Reactie Pigge: Omdat granen een belangrijke rol spelen in een volledig plantaardig dieet, is het van belang om zeer matig te zijn met tarwe, spelt, rogge en gerst. Gebruik bij voorkeur glutenvrije oergranen zoals haver, mais, amaranth, quinoa (zijn eigenlijk zaadjes), zilvervliesrijst, etcetera. Zorg ervoor dat je dieet niet per ongeluk een basis van tarwe krijgt; tarwe is niet voedzaam en veel mensen verteren het niet goed. Varieer dus met zoveel mogelijk andere granen.

Vak 4: Eiwit

Varieer dagelijks met ten minste 160 gram verschillende soorten peulvruchten en sojaproducten (tofu, tempeh of ongezoete sojazuivel). Beperk de consumptie van kant-en-klare vleesvervangers en vleeswaren. Reactie van Pigge: Eiwitten kan je vrij makkelijk te weinig binnen krijgen. Daarnaast zijn eiwitten uit plantaardige bron minder compleet dan uit dierlijke bron. Daarom is het soms goed om een app bij te houden om te zien hoeveel eiwitten je daadwerkelijk binnenkrijgt. Tempeh is gefermenteerde soja en beter voor het lichaam om te verwerken. Let goed op met plantaardige zuivel wat er voor stoffen zijn toegevoegd en wat de voedingswaarde is. Er is altijd veel controverse rondom soja en of het nou wel of niet gezond is. Soja heeft vele gezondheidsvoordelen, wil je weten wat en hoe je het beste met het eten van soja om kan gaan? Lees dan dit goede blog van Jasper Alblas. 

Vak 5: Vet

Eet dagelijks ten minste 25 gram ongebrande en ongezouten noten, zaden en/of pitten of 25 gram 100% pindakaas of andere notenpasta. Ook een halve tot hele avocado is een bron van gezonde vetzuren. Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende ALA (alfalinoleenzuur, een plantaardige vorm van omega 3) in je voeding door bijvoorbeeld 1 eetlepel gebroken lijnzaad, 1 eeetlepel chiazaad of 1 handje walnoten te eten.

Het is verstandig om dagelijks een algenoliecapsule met 250 mg DHA en EPA (meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren) te slikken voor voldoende inname van deze vetzuren. Doelgroepen met een hogere behoefte (bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft) of lagere omzetting (als je diabetes hebt of hart- en vaatziekten) doen er goed aan om dagelijks een algenoliecapsule van 300 mg te nemen, waarvan minimaal 200 mg DHA.

Vitamine B12

Neem dagelijks 50-100 μg of twee keer per week 1000 μg vitamine B12. Reactie Pigge: Dit hangt erg af van iemand zijn persoonlijke situatie. Als er sprake is van tekorten dan moet er vaak meer gesuppleerd worden.

Vitamine D3

Zorg er gedurende het hele jaar voor dat je huid (zonder zonnebrandcrème) dagelijks 15-30 minuten wordt blootgesteld aan de zon voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Slik in ieder geval in de herfst en winter (maar ook bij niet dagelijkse blootstelling aan de zon in de zomer en lente) elke dag 25 tot 50 mcg/1000 tot 2000 IU vitamine D3 op basis van korstmos. Neem het supplement in tijdens de maaltijd voor optimale opname.

​Wil je meer weten over deze groep of ben je op zoek naar een diëtist die je kan helpen met een volwaardige voeding op vegetarische basis?  Wij hebben  de optie voor een consult met een van onze natuurgeneeskundige specialisten.

Bij Van der Pigge beschouwen we ieder mens uniek en ieder advies maatwerk voor jouw specifieke situatie. Wil je graag advies van ons qua aanvulling in jouw situatie? Neem dan contact met ons op of kom gezellig langs in onze winkel!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os