Zwarte peperkorrels
Ontstaat uit de rijpende groene bessen. Deze worden geplukt, gefermenteerd en gedroogd. Zwarte peper is een gerimpeld besje.
Witte peperkorrels
Deze worden gemaakt van de volgroeide rijpe lichtrode bessen die worden geweekt in water. Door een gistingsproces barsten de bessen open. Ze worden vervolgens gewassen, ontveld en in de zon gedroogd. De besjes hebben een gladde structuur omdat het schilletje verwijderd is. Witte peper is duurder omdat het een langer productieproces heeft.
Groene peper
Ontstaat uit de onrijpe vrucht. Ze wordt niet gefermenteerd, maar geconserveerd: gepekeld of ingelegd.
Botanie
Peper werd vroeger vooral in India geteeld, maar andere landen zoals Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja zijn later ook met de teelt begonnen. De peperplant is een slingerplant die maximaal 15 meter hoog kan worden. Hij groeit in de schaduw. De plant heeft veel vocht nodig, en een hoge temperatuur. De plant draagt bessen van ongeveer 5 mm groot. De groene bessen groeien in trosjes van ongeveer 12 cm lang, zoals aalbessen. (bron wikipedia).
Rode peperkorrels
Deze zijn een vreemde eend in de bijt. Het zijn besjes van een struik die voornamelijk in Mauritius en Brazilië groeit. Deze bessen worden rijp geoogst en gedroogd. De smaak is wat zoeter in vergelijking met de andere peperkorrels. In de seizoenenmix zorgt het voor een vol aroma. Los verwerk ik ze graag in chocolade.
Speculaaskruiden
Wist je dat er in speculaaskruiden ook gemalen peperkorrels worden gebruikt? Speculaas en pepernoten bevatten veel specerijen zoals kruidnagel, kaneel, gember, piment, kardemom, korianderzaad gemalen en niet te vergeten gemalen anijszaad. Wil je wat leuke speculaasrecepten om lekker mee te experimenteren? Klik dan hier.
Al met al een smaakmaker voor veel gerechten. Eet smakelijk.