winkel
Webwinkel

Resistent zetmeel; voed je bacteriën met prebiotica

Er bestaat een variant van zetmeel – amylose – waar “ons” systeem resistent voor is. De suikers in dit zetmeel verhogen niet de bloedsuikerspiegel, en in de darmen zijn de gisten en schimmels ongevoelig voor dit type zetmeel omdat het niet kan worden afgebroken. Ze kunnen er niet van snoepen e/o groeien. Dat is mooi.

Maar aan deze resistente variant zit nog een vette bonus!

Deze onverteerbare vorm van zetmeel – de niet oplosbare vezel – wordt door de goede darmbacteriën gebruikt als voedingsbodem. Bepaalde bacteriën fermenteren zich een slag in de rondte om de slijmvlieslaag van de dikke darmen te onderhouden met boterzuur. En dat is gunstig.

(Ja ook in “ons” systeem wordt door inheemse vrienden boter gemaakt.  Dat een koe slagroom en boter maakt zien we in de supermarkt. En dat proces begin ook met (gras)vezels en bacteriën die zich een slag(room) in rondte werken om de vetzuren te maken. Dat stukje van het proces werkt redelijk gelijk in onze darmen.)

 

Met de neus in de boter

In de praktijk blijkt dat het  slijmvlies immuunsysteem van onze darmen vaak te wensen overlaat. Wij (therapeuten bij van der Pigge) zien dat zeer geregeld in de uitslagen van ontlastingsonderzoeken. Een van de manieren om de slijmvliezen beter te laten bevolken met gunstige broeders en zusters is door het eten van resistent zetmeel.

Prebioticum

Zetmeel is een van de belangrijkste vormen van koolhydraten in onze voeding en komt voor in plantaardig voedsel zoals aardappelen, bonen en granen. Resistent zetmeel kan dus niet worden verteerd door de dunne darm zoals andere vormen van zetmeel. Verderop in het spijsverteringstraject, de dikke darm, wordt het zetmeel gefermenteerd. Als het zetmeel fermenteert, wordt het een prebioticum: het voedt de goede bacteriën in onze darmen.

Het fermentatieproces maakt korte-keten-vetzuren die de cellen in onze dikke darm van brandstof voorzien en gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van ons slijmvliesimmuunsysteem in de darmen. Hoe gezonder de slijmvlieslaag hoe fijner het is voor de gunstige bacteriën om er te verblijven te beklijven. Hoe beter dat is voor onze gezondheid.

Resistent zetmeel (Amylose) wordt ingedeeld in verschillende typen

  • Type 1 vind je in peulvruchten, zaden, granen, knollen en wortels.
  • Type 2 komt voor in onrijpe bananen en rijst.
  • Type 3 zit in zetmeelrijke voeding en volle granen die een verandering ondergaan als je het kookt en daarna laat afkoelen. Hierdoor verandert een deel van de verteerbare koolhydraten in resistent zetmeel. Je kan dan denken aan een aardappelsalade, sushirijst, maar ook een volkoren pastasalade. Haver bevat ongekookt al resistent zetmeel maar de “overnight oats” bevat nog meer. Resistent zetmeel blijft behouden, ook als je een gekoeld kliekje verwarmd.
  • Type 4 wordt industrieel gemaakt en is herkenbaar als E1442.

Even voor de duidelijkheid het is niet zo dat deze voedingsmiddelen geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, een belangrijk deel zijn opneembare koolhydraten. Zij worden wel verteerd in de dunne darm en leveren energie in de vorm van suikers en geven een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel.

Er zijn meer vezels waar we goed op gaan

Alle niet-oplosbare vezels zorgen voor meer volume in de ontlasting. Het kan een bijdrage zijn voor een betere stoelgang. De vezels stabiliseren de bloedsuiker, kunnen cholesterol in de darmen binden en beschermen tegen darmkanker. Hoe groter de variatie aan vezelrijke voeding (denk dan vooral aan groenten naast de granen en peulvruchten), hoe rijker en gevarieerder je darmflora wordt.

Ik hoop dat deze voeding mag beklijven, net zoals de good guys in your gut.

Hierbij een Engels talige filmpje met een verzameling van artikelen over RI (Resistance starch): Getting Starch to Take the Path of Most Resistance | NutritionFacts.org

Download een van onze E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os