Eetbare passievrucht
De passievrucht, de vrucht van de passiebloem, is overigens niet van iedere passiebloem soort genietbaar. Bovendien kunnen niet rijpe vruchten giftig zijn. Voor de veiligheid is het daarom beter om de passievrucht gewoon uit de winkel te halen, en niet uit de plant in de tuin te plukken.
Geen vorst, wel zonlicht
De passiebloem houdt in de regel niet van vorst. Ze kunnen wel enige vorst hebben, maar beperkt. Wil je er een in de tuin planten? Zoek dan een plek waar de vorst weinig grip heeft, maar waar wel genoeg zonlicht komt. Mijn ouders hebben er ook een (Passiflora incarnata) en het valt op dat ze op schaduwrijke plekken wel overleven en groeien (naar het licht), maar niet (zo veel) bloemen produceren. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat ze nogal explosief kunnen groeien en drie tot ruim zes meter door kunnen svhieten. Voor kleine planten die niet goed tegen schaduw kunnen kan de passiebloem dus een probleem vormen (planten worden overwoekerd, krijgen geen licht meer en sterven af).
Opvallende bloemen
De Passiflora incarnata komt van oorsprong uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. De plant heeft bladeren met drie lobben. De bladeren kunnen meer dan 10 cm lang worden. De bloemen van deze plant (hij bloeit aan het einde van de zomer en in het najaar) hebben vijf witte tot lavendelkleurige kelk- en kroonbladeren (samen tien). Daarnaast is er nog een krans met purperrode en paarse zogenoemde bijkroonblaadjes aanwezig. Deze krans wordt ook wel een corona genoemd. De vruchten van de plant zijn oranje en een stuk kleiner dan de opvallende bloemen.
Ondergrondse groeier
De Passiflora incarnata begint pas laat met groeien. Wanneer de plant eenmaal begint te groeien gaat het hard; de stengels van de plant kunnen jaarlijks meters groeien. Wanneer het koud wordt, sterft het bovengrondse deel af. Als de winter weinig vorst kent en de plant redelijk beschut staat, zal hij het volgende jaar weer uitlopen. De Passiflora incarnata heeft ondergrondse uitlopers, waardoor het mogelijk is dat na verloop van tijd de plant op meerdere plekken uit de grond komt. Daarnaast kan de plant zich ook uitzaaien met de vruchten (de bloemen worden bezocht door bijen en vlinders).
Gezondheidseigenschappen passiebloem
Passiebloem is rijk aan flavonoïden, indoolalkaloïden en fytosterolen. Het is door deze inhoudsstoffen een mild sedativum op het zenuwstelsel. Daarnaast is het mild pijnstillend en kan ook ondersteuning bieden bij zenuwpijn. Passiebloem heeft tevens de eigenschap dat het angstdempend kan werken en wat slaapverwekkend kan zijn.
Het wordt daarom ingezet bij:
- rusteloosheid en stress
- prikkelbaarheid ook tijdens de menopauze
- nerveuze hartkloppingen
- hoge bloeddruk spanningshoofdpijn
- verhoogde schildklierwerking
- angst
- slaapstoornissen
Kruiden kunnen altijd interacties hebben met medicatie of andere kruiden. Daarnaast kunnen kruiden niet altijd bij zwangerschap, borstvoeding en ziekte. Raadpleeg daarom altijd een deskundige.
Wil je meer weten over andere rustgevende kruiden? Lees dan dit blog.