winkel
Webwinkel

Omega-3-vetzuur DHA onmisbaar tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent of wilt worden, komt er een hoop informatie op je af omtrent gezonde voeding. Gezond en gevarieerd eten is altijd belangrijk, maar als je moet eten voor een groeiende baby in je buik, komt er wel het een en ander kijken bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen. Omega 3 en specifiek DHA bij zwangerschap is erg belangrijk.

Gezonde en gevarieerde voeding

Een gezonde en gevarieerde voeding bestaat uit allerlei componenten waar we al vaker over geschreven hebben. We hebben een apart blog over de verhoogde behoefte aan allerlei voedingsstoffen tijdens zwangerschap. We willen nog even apart ingaan op de behoefte aan de zogenaamde omega-3-vetzuren zoals DHA en EPA tijdens zwangerschap en borstvoeding.

 

Wat zijn omega-3-vetzuren?

Omega-3-vetzuren komen voornamelijk uit vette vis (visolie-supplementen) en algenoliesupplementen. Omega 3 is onmisbaar voor ons als mens om binnen te krijgen via de voeding. Het is een zogenoemde essentiële voedingsstof. Dat betekent dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Je voeding kun je opdelen in macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Omega 3 behoort dan tot de onverzadigde vetten. Omega-3-vetzuren spelen een belangrijke rol bij allerlei processen in het lichaam, maar ze spelen ook specifieke en belangrijke rollen in bepaalde fasen van de zwangerschap.

De rol van omega 3 bij zwangerschap

Hersens, zenuwstelsel en ogen

Omega 3 is belangrijk voor het zenuwstelsel en de overdracht van zenuwprikkels tussen zenuwcellen en zenuwbanen. Daarom spelen ze bij zwangerschap voor je baby een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de hersens en zenuwstelsel, en voor het ontwikkelen van een goed gezichtsvermogen. Dit geldt trouwens niet alleen voor de zwangerschap, maar ook voor wat je baby de eerste 2 levensjaren binnenkrijgt via de voeding. Dit proces gaat dus na de geboorte gewoon door.

Immuunsysteem

De omega-3-vetzuren zorgen voor de aanmaak van essentiële stofjes zoals prostaglandinen die het immuunsysteem helpen om goed zijn werk te doen, en stofjes zoals leukotriënen die helpen tegen de ontwikkeling van allergische klachten. Er zijn onderzoeken die laten zien dat de ontwikkeling van astma en allergieën wordt verminderd als er voldoende inname van omega 3 is tijdens de zwangerschap.

De risico’s van een tekort aan omega 3 (en specifiek aan DHA)

Het kan op latere leeftijd leiden tot leer-, gedrags- en stemmingsproblemen. Maar het kan ook leiden tot negatieve effecten op de motorische ontwikkeling en leervermogen van het kind. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het voor de vrouw het risico op een postnatale depressie kan vergroten. Er zijn ook aanwijzingen dat voldoende omega 3 zwangerschapscomplicaties en vroeggeboorte kan voorkomen.

Wat hoor je dagelijks binnen te krijgen?

Ieder mens hoort eigenlijk minimaal 2 keer per week vette vis te eten (zalm, makreel, haring, sardines, tonijn), alleen is het gevaar tegenwoordig – zeker bij zwangerschap – dat vis verontreinigd is met bestrijdingsmiddelen, PFAS, zware metalen en andere schadelijke stoffen. Visolie-supplementen van goede kwaliteit zijn op een veilige manier ontdaan van dit soort stoffen. Het advies is om bij zwangerschap dagelijks minimaal 450 mg DHA omega 3 binnen te krijgen. Maar stel dat je nog niet eerder DHA hebt geslikt, dan is het aan te bevelen om dit te verdubbelen om het tekort op te heffen. Dit is ook veilig voor moeder en kind en zelfs aan te bevelen.

Voedingscentrum

Het voedingscentrum heeft op hun allerlei tips omtrent het eten van vis op. Ze geven aan dat het beter om kweekvis te eten met een ASC-logo dan wilde vis uit de zee, omdat deze vis minder verontreiniging zou bevatten. Het probleem met kweekvis is alleen dat ze ander voer krijgen dan vis die zelf zijn eten in de zee zoekt. Vissen eten namelijk omega-3-rijke algen in de zee. Vis die gekweekt wordt in een kweekvisbassin, krijgt voornamelijk plantaardige voeding zoals allerlei granen; daardoor zijn ze eerder rijker aan omega 6 dan aan omega 3. Daarnaast krijgen deze vissen, omdat ze zo op elkaar zitten, preventief medicatie zoals antibiotica. Want anders ontstaan er ziekten. Dus wilde vis af en toe heeft een betere samenstelling.

En wat dan na de bevalling?

Na de bevalling is het zowel voor jou (of je nou wel of geen borstvoeding geeft) als voor je kind belangrijk om omega 3 binnen te krijgen. Immers het is een essentiële stof. Stel je geeft geen borstvoeding, geef je kind dan ook omega 3. De eerste 2 jaar zijn daarin sowieso essentieel, maar zoals gezegd, het geldt voor iedereen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os