Hoeveel microplastics krijg je dan binnen?
Een echt plastic theezakje bestaat uit 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastics. Nou zit er nog een verschil tussen plastics die redelijk groot zijn en de hele kleine microplastics. De grotere delen kunnen we gewoon weer uitscheiden via de ontlasting. Maar de piepkleine deeltjes worden wel degelijk opgenomen via onze darmen in de bloedbaan en kunnen we zelfs via onze longen gewoon inademen, zo klein zijn ze. Wat wel uit onderzoek blijkt, is dat opstapeling tot ontstekingen in ons lichaam en tot kanker kan leiden. Er zitten namelijk allerlei chemische stoffen in plastic. Door de hitte van het theewater komen deze plastic deeltjes makkelijk vrij.
Papieren koffiebekers en plastic theekokers
Dit probleem zie je ook met de zogenaamde papieren koffiebekers. De binnenkant is ook bekleed met een plastic laagje waardoor je weer plastic binnen kan krijgen. Daarnaast gebruiken legio mensen ook plastic theekokers, deze zijn immers het goedkoopst. Een RVS (roestvrijstaal) theekoker is behoorlijk aan de prijs. Of je hebt glazen theekokers met leuke lichtjes waar ook plastic onderdelen aan zitten. Ook weer een mogelijkheid om plastic binnen te krijgen met je lekkere kopje thee.
Microplastics in ons milieu
Het probleem met al die microplastics is dat het helemaal om ons heen zit, in de voedselketen en in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat autobanden continu plastic afgeven aan de lucht? Wist je dat al die microvezeldoekjes en schuursponsjes vol zitten met microplastics? Daarnaast zit er in veel kunststofkleding ook microplastics die met iedere wasbeurt in ons milieu komen, vooral met wassen boven de 30 graden. We ontkomen er sowieso niet aan en het probleem is nog lang niet opgelost.
Hoe kan je dit dan oplossen met thee drinken?
Nou daar is nog wel een vrij simpele oplossing voor, namelijk losse thee drinken! Je kan thee in allerlei leuke zeefjes doen of er verantwoorde papieren filters voor kopen. Dan weet je tenminste zeker dat je geen plastic zit te drinken. Er is in de supermarkt wat beperkte keuzes qua losse thee, maar gelukkig zijn er genoeg theewinkeltjes zoals de onze en Simon Levelt bijvoorbeeld waar je losse thee kan kopen. Dan bepaal je lekker zelf wat je binnenkrijgt.
Wil je weten wat voor losse thee wij in ons assortiment hebben?
In onze winkel hebben we achter de toonbanken vele laatjes waar of kruiden in zitten of thee in zit.
De keuzes die wij momenteel hebben?
Groene thee
- Chinese groene thee (gunpowder)
- Chinese groene thee met jasmijnbloesem
- Japanse sencha thee
Zwarte thee
- Ceylonthee
- Earl-Grey-thee
- Jasmijnthee
- Lapsang-souchon-thee
- Looizuurarme thee
- Pu-Erh-thee
Kruidenmixen
- Ayurvedische detoxmix
- Ayurvedische vatamix
- Droommix
- Rooibos
- Sterrenmix
- Verveine
Daarnaast hebben we nog zo’n 80 losse kruiden zoals pepermunt, salie, hop, kattensnor, guldenroede, kamille en nog veel meer.
Microplastics in theezakjes en recycling
Op Milieu Centraal staat vermeld dat theezakjes bij de gft kunnen. Dit geldt uiteraard niet voor plastic theezakjes. Mocht je thee willen gebruiken voor je eigen composthoop voor je moestuin, knip dat het zakje stuk en doe alleen de inhoud erbij.
Onze kruiden en theeën zijn voornamelijk in de winkel verkrijgbaar, niet in onze webshop. We kunnen ze wel versturen. Desgewenst kan je het bestelformulier op onze site invullen of telefonisch contact met ons opnemen.
radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/plastic-binnenkrijgen-door-het-drinken-van-een-kopje-thee-dit-moet-je-weten
afvalscheidingswijzer.nl/producten/theezakje-en-koffiepad
rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4862701/theezakje-stukjes-plastic-thee-nano-micro-kunststof
trouw.nl/duurzaamheid-economie/in-een-kop-thee-zitten-miljoenen-plasticdeeltjes-is-dat-zorgelijk~b94c6eda