Geschiedenis en gebruik
Knoflook wordt voor vele doelstellingen gebruikt en werd in lang vervlogen tijden, vóór de reguliere medicatie, ook al bij van alles en nog wat toegepast. Je kunt je nu bijna niet voorstellen dat men het in de Middeleeuwen bij zich droeg om onder andere de pest af te wenden. Wel goed voor te stellen – gezien de eigenschappen van de bol – is dat de Indianen er een wondpap van maakten om steenpuisten te behandelen. Tijdens de eerste wereldoorlog gebruikten Engelsen knoflook om wonden te ontsmetten. Zelfs in de tweede wereldoorlog werden wondverbanden nog doordrenkt met knoflooksap.
De geschiedenis van knoflook gaat echter nog veel verder terug en stamt al uit 2600 – 2100 v. C. waar de Sumeriërs (het oude Irak) het zowel inwendig als uitwendig toepasten. Over het algemeen werd knoflook beschouwd als een vitaliserend tonicum en wereldwijd gebruikt door allerlei volkeren (Egyptenaren, Romeinen, Chinezen, Grieken). Door al deze volkeren werd knoflook geprezen als een universeel geneesmiddel. Alle grote geneeskundigen uit deze tijden werkten er dan ook veelvuldig mee. Er bestaan tegenwoordig duizenden wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van knoflook onderbouwen. Vooral studies over gefermenteerde knoflook tonen verschillende positieve effecten aan.
Wat zijn dan de 12 meest positieve effecten van knoflook?
- Het is uiteraard een heerlijke toevoeging aan de smaak van gerechten. Daarnaast kun je er ook knoflookazijn en een maceraat (aftreksel van planten of bloemen) voor wijn van maken. Voor wijn kun je 20 tot 30 gram knoflook enkele dagen laten trekken in een fles witte wijn.
- Het is een tonicum voor hart en bloedvaten en heeft er daardoor een gunstige invloed op.
- Knoflook is belangrijk voor een gunstig homocysteïnegehalte. Een verhoogd homocysteïnegehalte blijkt – meer nog dan cholesterol – een belangrijke risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat homocysteïne de bloedvatwand kan beschadigen en zo aanleiding kan geven tot plaquevorming en minder elastische bloedvaten, waardoor de bloedstroming wordt belemmerd. Ook zou homocysteïne het samenklonteren van bloedplaatjes bevorderen. Op den duur kan dit resulteren in bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte.
- Knoflook is het ook goed voor de cholesterolspiegel.
- Het werkt weerstandactiverend en verhoogt op die manier de weerstand van het organisme.
- Het is een vrijeradicalenvanger en beschermt op die manier tegen veroudering.
- Knoflook zorgt ook voor geestelijke veerkracht en waarmee het helpt bij geestelijke druk en inspanning en energie geeft.
- Knoflook helpt ook ter ondersteuning van de lever en bij de reiniging van het lichaam.
- Je moet er waarschijnlijk niet aan denken, maar vers knoflooksap kan ook aangebracht worden op wratten.
- Er bestaat ook een etherische olie van knoflook. Deze is vaak speciaal verpakt omdat de geur anders dwars door de verpakking heen komt. Als je geen probleem met de geur hebt (en je omgeving ook niet) dan kun je een druppel op een lepel honing innemen.
- Een aftreksel van knoflook kan meeldauw op planten bestrijden.
- In de grond gestopt kan knoflook helpen tegen mollen.
Knoflook kan interacties hebben met medicatie, raadpleeg daarom bij supplement- en kruidengebruik altijd een deskundige. Zo dien je ook op te passen met bloedverdunners, bloedsuikerverlagende medicatie, cholesterolmedicatie, bloeddrukverlagers en hartglycosiden. Voor meer mogelijke interacties raadpleeg een deskundige.
Algemeen gelden er contra-indicaties bij rauwe knoflook, knoflookpreparaten of etherische olie bij:
- kinderen onder de 12 jaar
- acute of chronische ontstekingen van het maagdarmslijmvlies
- een verminderde schildklierwerking
- een actieve bloeding vanwege het bloedverdunnende effect
Kruiden vallen onder voedingssupplementen en zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.
Voor vragen kun je altijd naar de winkel komen of bellen 023-5312454 of ons een mail sturen.