winkel
Webwinkel

Kiemen superkracht uit de natuur

Je hebt vast weleens van tuinkers of alfalfa gehoord of je hebt het weleens gegeten. Tuinkers is een van de bekendste soorten kiemen die je in de supermarkt kan vinden. Maar er zijn nog veel meer soorten kiemen en elke soort zit weer bomvol enzymen, vezels, vitaminen, mineralen en polyfenolen. Die miniplantjes zijn verraderlijk gezond en je zou ze het liefst 3 keer per dag eten.

Hoe kweek je kiemen?

Je hebt alleen een glazen kweekschaaltje nodig met een gazen deksel. Je strooit de zaadjes op het gaas en giet daar water overheen totdat de zaadjes net het water raken. Dan, watch the magic happen. Binnen een paar dagen beginnen de zaadjes te ontkiemen. Zorg dat er voldoende water in het bakje zit. Je kan als het wat grotere plantjes zijn, het water ook even verversen door de gazen deksel even op te wippen en schoon water erbij te doen. Lees per soort kiemen altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Wat voor soort kiemen zijn er?

Nou dat zijn er best wel veel! Tuinkers is een hele bekende, maar je hebt er nog veel meer zoals rucolakers, mosterdkers, Chinese bieslook, radijskers, raapsteel, broccoli, fenegriek en alfalfa. Bij firma De Bolster is ook een gehele kweekset te krijgen. Je kan dus volop variëren. Ook bonen zoals kikkererwten, linzen, bonen, kunnen gekiemd worden. Een bekende die we allemaal kennen is taugé uit mungbonen.

Hygiëne

Hygiëne speelt ook een rol bij kiemen. Daarom is het dus belangrijk om het water te verversen, maar ook om ze het liefst na ontkiemen in de koelkast te bewaren om besmetting te voorkomen. Bepaalde risicogroepen zoals zwangere vrouwen, mensen die vatbaar zijn, ouderen, kunnen de kiemen voor gebruik het best even 5 seconden verhitten of anders vermijden.

Antioxidanten

Kiemen zijn rijk aan antioxidanten. En het bijzondere is dat door het ontkiemen van de zaden de hoeveelheid enzymen en eiwitten toeneemt. Omdat het zaadje ontkiemt, wordt de vertering en de opname van stoffen makkelijker. Doordat ze zo rijk zijn aan al deze stoffen zijn ze uitstekend om je immuunsysteem te versterken. Speciale plek hierin krijgen broccolikiemen. Broccolikiemen zijn rijk aan sulforafaan, dit is een beschermende stof. Het blijkt zelfs dat 30 gram kiemen gelijk is aan het eten van 600 gram broccoli met betrekking tot deze stof. Wil je daar meer over weten? Lees dan het blog van Juglen Zwaan.

Hoe kan je kiemen het beste eten?

Eigenlijk kan je alles wel met kiemen doen. Je kan ze in een smoothie doen, je kan ze roerbakken aan het einde van de bereiding, je kan ze op een broodje doen met groente zoals tomaat en komkommer of als garnering op een salade. Als je ze uit de koelkast haalt en bereidt, houdt dan de tussentijd zo kort mogelijk.  Was ze altijd goed voor gebruik, liefst even met warm water. Ik vind het zelf altijd een heel leuk proces om ze te kweken en ze geven een feestelijke uitstraling aan je eten en een extra pittige bite.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os