winkel
Webwinkel

Indiase kruisbes Amla

In de regel koop ik liever spullen die niet een heel grote voetprint achterlaten. Zeker als het gaat om bederfelijke voedingsmiddelen zoals verse groente en fruit.  Zodra je een vrucht van verre haalt moet het wel een duidelijke bijdrage voor mij hebben. Waarom en waarvoor?

Phyllanthus emblica

Is de  botanische naam van de Indiase kruisbes die het meest bekend is onder de naam Amla (Hindi voor zuur) en Amalaki. De herkomst van de boom is met onze Nederlandse benaming meteen verraden. Naast India wordt het gekweekt in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Binnen de traditionele Ayurvedische geneeskunde wordt de zure vrucht gebruikt vanwege verschillende gezondheidsvoordelen.

 

Geneeskracht volgens de Ayurveda

In het Sanskriet wordt Amalaki ook geduid als ‘moeder’ en kan het ‘onsterfelijk’ betekenen.  De geelgroene vrucht beschouwt men als een adaptogeen/tonicum met vitaliserende werking. Traditioneel wordt het ingezet voor het verbeteren van de spijsvertering, voor de reinigende werking en voor het ondersteunen van de functie van de lever. Bovendien is het goed voor onze huid en haren. Mentaal stelt men dat Amla zorgt voor evenwicht: een heldere kalme geest en een goed geheugen.

Onder de loep

Opvallend is dat Amla in vergelijking met veel andere vruchten echt rijker is aan “werkzame” stoffen. In algemeenheid zie je dat vaker bij kleine vruchten en met name bij verschillende bessen. Amla blijkt 8 keer meer vitamine C te bevatten in vergelijking met een sinaasappel. Daarmee deponeer je direct een krachtmeting. Verder bevat de vrucht bèta-caroteen, vitamine E, ijzer, kalium, calcium en vezels. Al met al denk ik dat de vrucht zich inderdaad onderscheidt vanwege de vele werkzame stoffen.

De belangrijkste werkzame stoffen zijn

  • Vitamine C.
  • Flavonoïden.
  • Polyfenolen (waaronder tanninen, galluszuur, ellginzuur enz.). Dit is een familie van antioxidanten die bloedvaten beschermen, de weerstand kunnen verhogen en de groei van gunstige bacteriën bevorderen. Tevens bezitten ze antibacteriële en antivirale eigenschappen.
  • Overige antioxidanten.

De antioxidanten (waarvan vitamine C er ook een is) neutraliseren schadelijke moleculen, waardoor je schade aan cellen beperkt. Daarnaast geeft een enige bescherming tegen ontstekingen en versterkt het ons immuunsysteem. Bovendien zijn er aanwijzingen dat Amla apoptose (geprogrammeerde celdood) kan bewerkstelligen. Hierdoor kunnen afwijkende cellen worden opgeruimd. Dit kan betekenen dat Amla een anti-kanker activiteit heeft. Daarover is nu nog te veel onduidelijk omdat de onderzoeken veelal in een lab hebben plaats gevonden.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen zijn veelbelovend omdat Amla tevens een gunstige invloed heeft op de bloedlipiden (cholesterol), positief werkt op de bloedsuikerspiegel, en ook zenuwcellen beschermt. Toen ik dit artikel op pubmed tegen kwam was ik onder de indruk van de fytochemie en alle werkzame polyfenolen die zo goed in kaart zijn gebracht: even een beetje scrollen, je vindt een overzicht in tabel 3.

Nu ik een beetje kennis heb opgedaan weet ik dat deze vrucht een bijdrage kan zijn voor onze gezondheid. De verse vrucht heb ik nog niet gezien bij de groenteboer, maar in poeder is het gelukkig ook biologisch verkrijgbaar. In de toekomst zal ik mijn groentesap hiermee verrijken en mogelijk dat mijn dochters er ook nog raad mee weten. Amlapoeder is namelijk ook geschikt voor de beauty queens.

Huid en haren

Binnen de Ayurveda wordt de gedroogde vrucht in haarolie gebruikt voor de verzorging van haren om het te versterken en te laten glanzen.

Voor je gezicht kan je een masker maken. Amlapoeder is een tonicum voor de huid die onzuiverheden verwijdert en de huid diep reinigt. De vrucht is geschikt voor alle huidtypes. Hoe simpel kan het: Amlapoeder vermengen met een beetje warm water, laat het 10 minuten op de huid zitten en spoel het vervolgens af. Vervolgens een natuurlijke crème aanbrengen. Natural beauty.

Van deze verzorgende rituelen krijg je een mooie kalme geest.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os