Natuurlijke verzorgingsproducten leven. Ze zijn namelijk samengesteld uit natuurlijke oliën en plantenextracten die, in vergelijking met synthetische cosmetica, weinig bewerkingen hebben ondergaan. Deze extracten zijn daardoor nog heel rijk aan bio-actieve stoffen en enzymen die geweldig zijn voor je huid en haar. Enzymen zijn stoffen die in de natuur zorgen voor omzettings- en afbraakprocessen. Verse, onbewerkte, levende producten bederven daardoor ook sneller: ze bevatten meer enzymen. Deze huidverzorging moet je dus goed conserveren zonder zooi.
Huidverzorging conserveren zonder zooi
Je hamburger is dood
Een mooie manier om te zien hoe ‘levend’ een product is, dus hoeveel vitale stoffen het bevat, is om te kijken hoe snel het bederft. Als ik sla koop op de biologische markt, is die na een dag alweer slap (omdat de natuurlijke enzymen en bio-actieve stoffen hun werk doen!), maar mijn bespoten krop sla uit de supermarkt blijft nog dagenlang fris overeind. Ander voorbeeld, zelfde principe: een hamburger van de bekende grote Amerikaanse fastfoodketen kun je dagenlang buiten de koelkast bewaren en is daarna nog ‘prima te eten’: niets levends aan.
Natuurcosmetica moeten goed geconserveerd zijn
Natuurcosmetica zijn dus bederfelijk, en moeten op de een of andere manier geconserveerd worden. Aan synthetische cosmetica worden synthetische conserveringsmiddelen toegevoegd, zoals parabenen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn en horen wat ons betreft dus niet in je cosmetica thuis. De verzorgingsproducten van Huidbalans zijn superschoon en hartstikke levend. En bevatten geen schadelijke conserveermiddelen. En ook geen synthetische parfums. Toch ruiken ze heerlijk en blijven ze goed. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Van der Pigge’s Huidbalans bevat een uniek conserveringssysteem
Etherische oliën zijn krachtige, sterk geconcentreerde olie-extracten uit kruiden. Ze bevatten van nature een scala aan anti-microbiële stoffen. Daarom werkt etherische oregano-olie bijvoorbeeld tegen parasieten. Etherische oliën bevatten tevens de hoogste concentratie geurstoffen van de plant. Voor de Huidbalans-lijn zijn antiseptische stoffen uit bepaalde natuurlijke etherische oliën gebruikt. Deze stoffen conserveren de producten, geven een fijne geur én worden ook nog eens uitstekend door je huid verdragen.
De toevoeging van etherische oliën aan natuurcosmetica wil bij sommige mensen nog wel eens aanleiding geven tot huidirritatie. Door alleen de benodigde geur- en conserveringsstoffen uit de etherische oliën te gebruiken wordt dat probleem omzeild. Daardoor zijn onze verzorgingsproducten zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidtypes. Drie vliegen in één klap!
Naast bovenstaande slimme oplossing, zijn er ook verschillende natuurlijke plantenzuren aan de Huidbalans-producten toegevoegd. Denk aan citroenzuur: een natuurlijk plantenzuur dat een conserverende werking heeft en gewoon kan worden gegeten. Deze natuurlijke plantenzuren zijn goed voor je huid, worden prima door je huid verdragen, hebben geen bijwerkingen en zijn uitstekend geschikt voor een gevoelige huid.
Tot slot wordt er een vetoplosbare vorm van vitamine C (ascorbylpalmitaat) gebruikt om het ranzig worden van oliën en wassen te blokkeren. Ook een fijne en gezonde stof voor je huid.
Goed synthetisch is niet fout
Oké, dus de Huidbalans-serie is geconserveerd met een uniek, volledig natuurlijk conserveringssysteem dat gezond is voor je huid én perfect geschikt is voor een gevoelige huid. Toch hebben we er daarnaast een piep – maar dan ook echt piép – klein beetje synthetische conserveermiddelen in gedaan. Namelijk salicylzuur, kaliumsorbaat en natriumbenzoaat. Just to be sure. Héél belangrijk om hierover te weten: deze synthetische conserveermiddelen zijn toegelaten in de gecertificeerde natuurcosmetica. Huidbalans voldoet 100% aan de richtlijnen van ICADA, BDIH en EcoControl.
Volgens de waakhonden van deze bio-keurmerken mag er maximaal 0,2% van deze synthetische conserveermiddelen in een product zitten. In de Van der Pigge Huidbalans-producten zit slechts maximaal 0,02%. Dat is zó weinig, dat we er eigenlijk geen woord over vuil zouden hoeven maken. Thuis staat je cosmetica meestal op de meest bederfelijke plek van het huis: je warme en vochtige badkamer. Door toevoeging van dit minisnufje huidvriendelijke, onschadelijke synthetische conserveermiddelen weten we écht 100% zeker dat je crèmes goed blijven op de plek waar je ze bewaart. Wel zo ontspannend om te weten.
Natriumbenzoaat, kaliumsorbaat en salicylzuur zijn trouwens gewoon eetbaar en worden ook in de voedselindustrie als conserveermiddelen gebruikt. Deze conserveermiddelen zijn dus helemaal verenigbaar met het motto “smeer niets op je huid dat je ook niet kunt eten”.
Nog een woordje over parfum
Ingrediënten van cosmetica moeten volgens de wet op het etiket worden weergegeven met INCI-benamingen. INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient. Ingrediënten hebben dus allemaal dezelfde internationale INCI-benaming. Alle stoffen die als geurstof aan een product worden toegevoegd, moeten volgens deze wetgeving op het etiket worden weergegeven als ‘parfum’. Dus óók natuurlijke geurstoffen zoals etherische oliën en bepaalde plantenextracten staan op het etiket als ‘parfum’ aangegeven.
Soms is er, zoals hierboven beschreven, een geurstof aan onze producten toegevoegd vanwege de conserverende werking. Soms wordt een geurstof toegevoegd om de geur van andere minder prettig geurende bestanddelen te camoufleren die een goede werking hebben. Ook dan moet er verplicht op het etiket ‘parfum’ staan. Omdat veel mensen overgevoelig zijn voor synthetisch parfum, kan dit nogal eens voor verwarring zorgen.
De Huidbalans-producten bevatten geen synthetische parfums of synthetische geurstoffen. De term ‘parfum’ in de ingrediëntenopgave op het etiket verwijst naar 100% natuurlijke geurstoffen uit planten.
Bekijk het hele assortiment Van der Pigge Huidbalans in onze webshop.
Wil je iets delen?
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.
Stel je vraag!"*" geeft vereiste velden aan