Webwinkel

Hoe kies je de beste zonnebeschermingsfactor?

Uiteraard klinkt het het meest logisch dat hoe hoger de factor hoe beter het beschermt. Maar daar is zeker niet alles mee gezegd. Hoe goed een zonnebrandcrème beschermt, hangt af van je huidtype, hoe vaak je smeert, de tijd van het jaar en wat voor weer het is (bewolkt of onbewolkt). Hoe kies je de beste zonnebeschermingsfactor?

Zonnebeschermingsfactor (SPF)

Uiteraard geeft een zonnebrandcrème bescherming tegen de zon. De beschermingsgraad van zonneproducten wordt uitgedrukt in SPF: Sun Protection Factor, oftewel zonnebeschermingsfactor. Dit is de mate van bescherming die dit middel geeft tegen het verbranden door de aanwezige uv-stralen in het zonlicht. De SPF wordt vaak uitgedrukt in cijfers van 5 t/m 50. Deze laatste geeft uiteraard de hoogste bescherming.

Uv-A en uv-B

Wat is het verschil tussen uv-A en uv-B?

Er zijn drie verschillende soorten uv-straling. uv-A, uv-B en uv-C. Het zonlicht dat onze aarde bereikt, bestaat voor ongeveer 95% procent uit uv-A-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel diep in je huid, waar het schade aanricht aan je DNA. Uv-A zorgt er ook voor dat je huid veroudert.

Uv-B is de variant die ervoor zorgt dat je huid verbrandt als je je niet goed beschermt tegen de zon. Het zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten.

Tot slot is er uv-C. Deze variant bereikt de aarde gelukkig niet. Het is de meest schadelijke van de drie.

Op een zonneproduct staat meestal ook aangegeven tegen welke straling het bescherming biedt.

Wist je trouwens dat uv-A straling door glas en wolken heengaat? Dus ook al zit je achter een raam, dan nog word je huid bereikt door straling.

Factoren die verbranding door de zon beïnvloeden

Het weer

Is het bewolkt of onbewolkt?

Er is een zonnekrachtschaal die de roodkleuring van een onbeschermde huid aangeeft na een aantal minuten in de zon te hebben gezeten. Vanaf zonkracht 5 tot 6 verbrand je relatief makkelijk en snel. Binnen 15 tot 25 minuten kun je al verbranden.

De tijd van het jaar

Afhankelijk van de tijd van het jaar verschilt in Nederland de sterkte van de zon.

Bij het RIVM kun je zien hoe de sterkte van de zon vermindert in de wintermaanden en dat de uv-kracht dan zelfs tot 0 of 1 terugzakt. Dit komt omdat de zon dan zo laag staat. Vanaf april t/m september is de zon in Nederland op zijn sterkst. Dan moet je extra voorzichtig zijn.

Uv-kracht en verbranding per huidtype

Kijk bij site van www.kanker.be. De Belgische site over huidkanker.

Je kunt zien hoe bij welk huidtype welke zonkracht leidt tot verhoogde kans op verbranding. Je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment die je in je huid hebt.

Dus in de tijd van april t/m september – wanneer de zonkracht boven de 4 is – zie je dat huidtypes I tot en met VI een verhoogde kans hebben op verbranding. Hoe hoger de zonkracht hoe sneller en hoe heftiger je verbrandt. Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe sterker de zon het gehele jaar door is.

Wat doe je als je gaat zonnen?

Ten eerste is het dus belangrijk om alle factoren af te wegen die hierboven staan, maar over het algemeen kun je dus aanhouden dat je op een zomerse dag als je naar het strand gaat en langer in de zon zit, het beste met een factor 30 kunt smeren, en dan het liefst om de 2 uur opnieuw insmeren met een dikke laag. Als je gaat zwemmen of veel aan het zweten bent, moet je je nog vaker insmeren.

Hoe lang kun je zonnen?

Verder is het belangrijk om – zeker als je huid nog niet zoveel gewend is – niet de hele dag te gaan bakken. Een factor beschermt over een bepaalde tijdsduur, maar het betekent zeker niet dat je zomaar 7 uur in de zon kunt gaan zitten. Je kunt het uitrekenen door de tijd die je zonder bescherming in de zon kunt zijn te vermenigvuldigen met de SPF die je gebruikt. Dus in bovenstaand schema kan type 1 rond de 10 minuten zonder bescherming in de zon zonder te verbranden; dus als je een SPF 30 gebruikt, dan kun je dus 10 x 30= 300 minuten in de zon met een redelijke bescherming. Wees altijd voorzichtig en kijk naar de bovengenoemde omstandigheden. Pas ook op tussen 12:00 en 15:00 wanneer de zon op zijn sterkst is.

Kinderen en baby’s

Kinderen smeer je altijd met een zo hoog mogelijke zonnebeschermingsfactor in en bescherm je zoveel mogelijk. Dat geldt zeker voor baby’s. Kinderen en baby’s hebben een nog kwetsbaardere huid. Als je als jong kind verbrandt wordt dat voor de rest van je leven opgeslagen in het lichaam en op oudere leeftijd biedt dit verhoogde risico’s op kankerontwikkeling.

Wil je meer weten over natuurlijke zonnebescherming? Lees dan het volgende blog.

Wil je weten wat voor merken wij verkopen in de winkel op natuurlijke basis? Hierbij een kleine opsomming:

Van der Pigge Jojoba Zonnemelk factor 20

Ecocosmetics

Annemarie Borlind

Dr Hauschka

Deze laatste 3 merken zijn niet verkrijgbaar in onze webshop, maar we kunnen wel alles opsturen. Stuur dan je bestelling naar verzendingen@vanderpigge.nl. Je krijgt dan per mail een factuur voor de betaling. Wil je prijzen weten of advies? Je kunt ons altijd bellen of mailen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os