Waarom Athos?
Mount Athos is niet zomaar een plek. Op dit schiereiland op 2040 meter hoogte hebben monniken al duizend jaar hun eigen republiek. Er staan 20 kloosters met daaromheen een paar kleine gehuchtjes in een verder volkomen ongerept, woest natuurgebied. De schitterende kloosters en kloostertuinen staan op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Op dit schiereiland leven uitsluitend mannelijke monniken; vrouwen mogen geen voet op dit land zetten. Het gehele eiland is afgesloten voor toeristen en er is geen openbaar vervoer. Pelgrims mogen er maximaal 3 dagen verblijven.
Ongerepte natuur
De monniken op Athos leven van het land en onderhouden zichzelf met hun boomgaarden, wijngaarden, olijfbomen, moestuinen en kloostertuinen. De bijenteelt speelt een centrale rol in hun bestaan, en voorziet hen van honing, propolis en bijenwas voor hun voedsel, geneesmiddelen en kaarsen. Op Athos is verder geen grote landbouw, geen veeteelt en er lopen geen schapen. Het hele gebied is daardoor vrij van bestrijdingsmiddelen en insecticiden. In de kloostergemeenschappen wordt uitsluitend 100% natuurlijk geteeld voor gebruik in de eigen broederschap. Vervoer over de bergpassen gebeurt met behulp van ezeltjes. Er is weinig gemotoriseerd verkeer. Het is met recht een ongerept gebied te noemen, waarvan wordt gezegd dat er meerdere leylijnen doorheen lopen en samenkomen die het gebied tot hoogenergetische krachtplaats maken.
Dit alles maakt de honing van Athos tot een van de zuiverste en krachtigste ter wereld.
Honing van de heilige berg
In het bosrijke gebied op Athos staan kastanjebomen, lindes en Aleppo-dennen (Pinus halepensis), verschillende soorten eikenbomen afgewisseld met grote gebieden vol kruiden, struiken (waaronder de Christusdoorn) en uitgestrekte heidevelden. Bijen zijn “bloemvast” en halen hun honing steeds van dezelfde bron totdat het stuifmeel op is. Daardoor kunnen er door het jaar heen verschillende soorten honing worden geoogst.
In mei wordt de metcalfa-honing (afkomstig van de Christusdoorn) geoogst, in juli de kastanje- en lindehoning en in september de dennenhoning.
Dennenhoning
Naast de zuivere herkomst heeft de honing van Athos nóg een bijzonderheid: ze wordt door de bijen anders geproduceerd dan “normale” bloemenhoning. Klassieke bijenhoning wordt zoals je weet door bijen gemaakt uit de nectar van bloemen.
In de dennenbomen op Athos leeft een klein larfje, genaamd Marchalina Hellenica. Dit rupsje zuigt de sappen en hars uit de den, en scheidt daarbij een zoetig goedje af: honingdauw. De bijen eten deze honingdauw, en zetten het om in honing. Omdat deze honing afkomstig is uit de maagjes van twee verschillende insecten, is de honing veel rijker aan mineralen en bio-actieve stoffen dan honing die rechtstreeks uit bloemennectar wordt gemaakt. De Griekse dennenhoning is daarom veel donkerder van kleur en heeft een kruidige, volle smaak, waarin je de zonbestoven dennenhars goed terug proeft.
Metcalfahoning
Net als de dennenhoning is ook de metcalfahoning erg bijzonder. De Metcalfa Pruinosa is een kleine vlinderachtige cicade die met haar larfjes de sappen uit allerlei planten zuigt en daarbij ook weer honingdauw uitscheidt. Deze honingdauw wordt door de bijen omgezet in honing. Net als de dennenhoning is de metcalfahoning rijker aan mineralen, enzymen en bioactieve stoffen, doordat niet één, maar twee insectensoorten zich ermee bemoeid hebben. De metcalfahoning die wij verkopen is afkomstig van honingdauw uit de Christusdoornboom (Paliurus). Metcalfahoning heeft een zoete, intens aromatische, zonnige smaak.
Kastanjehoning
De kastanjehoning van Athos is een traditionele honing die de bijen maken uit de nectar van de kastanje- en lindebloesems op het eiland. Deze goudkleurige honing heeft een wat pittige, houtachtig zoete smaak en is verrukkelijk door de yoghurt.
Dennenhoning met kurkuma, pollen en propolis
Thomas is razend enthousiast over zijn honing, en terecht. Ook over onze biologische kurkuma is hij erg te spreken, en zo ontstond bij hem het idee om zijn honing te mengen met een aantal krachtige heilzame ingrediënten. Bij ons op de plank vind je dan ook dennenhoning gemengd met bijenpollen, propolis én onze eigen biologische kurkuma! Een pittige, kruidige en licht bittere honing met een krachtige werking.
Ook dennenhoning met alleen de bijenpollen en propolis (zonder kurkuma) hebben we in ons assortiment; perfect voor in de wintermaanden.
Dennenhoning met koninginnengelei
Bijenkoninginnen worden door hun volk gevoed met een speciale stof, genaamd koninginnengelei (ook wel bekend als royal jelly). Deze wittige gel (het lijkt qua textuur, kleur en geur echt een beetje op sperma trouwens – sorry) staat bol van de hormonen, groeistoffen, mineralen, antioxidanten en hoog-energetische bioactieve stoffen. Koninginnengelei is een soort van super multi uit de natuur. Het is goed houdbaar in honing, en wordt dan ook gemengd in honing ingenomen. Bij Van der Pigge hebben we twee varianten in huis: dennenhoning met 2% koninginnengelei voor dagelijks gebruik en dennenhoning met een extra krachtige royal jelly om 7 dagen achter elkaar te gebruiken.
Rauwe honing
Honing bevat een rijk scala aan enzymen, die actief blijven bij kamer- en lichaamstemperatuur. Boven de 50 graden Celsius worden deze vitale stoffen afgebroken en inactief. Gebruik je honing daarom altijd rauw (bijvoorbeeld door de yoghurt) en voeg het pas aan je thee toe wanneer deze ver genoeg is afgekoeld om te kunnen drinken. Op die manier behoudt je honing haar kracht.
Je kunt de honing bestellen via het bestelformulier of lekker komen snuffelen in de winkel!