Proteolytische enzymen
Proteolytische enzymen zijn belangrijk bij het afbreken van eiwitstructuren in je lichaam. Deze enzymen zorgen ervoor dat ontstekingsprocessen minder worden en minder kans hebben om chronisch te worden. Deze enzymen zijn vooral verantwoordelijk voor de productie van energie in ons lichaam en helpen bij het herstel van beschadigd weefsel. De lever, pancreas en gal spelen een belangrijke rol bij de vorming ervan.
De verschillende enzymen
- Chymotrypsine is een pancreasenzym dat nodig is nodig voor de vetafbraak. Dit enzym zorgt tevens voor een betere doorbloeding van de bloedvaten en het oplossen van stolsels.
- Trypsine wordt in de darmen gevormd en breekt arginine en lysine af (2 aminozuren), maar werkt enkel in een alkalisch milieu, dus alleen in de niet-zure darmomgeving. Trypsine en alfa-chymotrypsine breken bloedstolsels af waardoor de microcirculatie (de bloedsomloop door de kleinste vaatjes) toeneemt. Dit bevordert bij weefselschade de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen.
- Serrapeptase is een bijzondere stof die door vlinders worden aangemaakt als ze door de cocon heen moeten breken. Maar deze stof kan ook gemaakt worden door een bepaalde bacterie. Serrapeptase is ontstekingsremmend omdat het de beschermende eiwitlaag van bacteriën oplost en verteert. Het is effectief bij het verbeteren van de circulatie, weefsel herstel, ondersteunt de hartfunctie, verlicht de ademhaling en heeft een goede anti-oedeem werking. Het lijkt erop dat het fibrine (een bloedstollingseiwit) oplost bij endometriose (weefsel buiten de baarmoeder dat lijkt op baarmoederslijmvlies).
- Nattokinase is een enzym dat uit nattō gehaald wordt. Nattō wordt veel gegeten in Japan. Het zijn sojabonen die gefermenteerd zijn door de Bacillus subtilis. Deze bacterie produceert ook het enzym nattokinase. Het kan helpen om de doorbloeding te verbeteren, om rode bloedcellen te vormen en bloedstolsels op te lossen.
- Bromelaïne uit ananas helpt eiwitten verteren. Daarnaast speelt bromelaïne een rol in ontstekingsprocessen en pijn in het lichaam en kan helpen bij (auto-) immuunziektes. Het heeft een soort regulerende werking om overmatige ontstekingsreacties te verminderen.
- Telomerase is een bijzonder enzym dat in bepaalde cellen voorkomt. Het zorgt ervoor dat telomeren langer worden. Telomeren zitten aan de uiteinde van chromosomen; ons erfelijke materiaal. Je lichaamscellen delen zich continu, maar bij elke celdeling worden de telomeren korter. Dit zorgt onder andere voor onze veroudering. Telomeren zijn heel interessant voor wetenschappers omdat ze zowel voor het behandelen van kanker als voor het tegengaan van veroudering druk bestudeerd worden.
Symptomen die je kan hebben bij een tekort aan systemische enzymen
- Terugkerende ontstekingen: dit kan wijzen op een serrapeptasetekort.
- Spierontstekingen en veel sportblessures: systemische enzymen zorgen voor een beter herstel, verminderen de kans op ontstekingen en verminderen blijvende letsels.
- Aanleg tot bloedingen: trypsine en chymotrypsine zorgen voor een betere doorbloeding van de bloedvaten en kunnen zelfs bloedstolsels oplossen. Een tekort kan de aanleg tot bloedingen verhogen.
- Bij een risico op tromboses en tromboflebitis: er kan sprake zijn van een tekort aan nattokinase.
- Circulatiestoornissen: mogelijk is er een tekort aan een van de volgende enzymen; trypsine, chymotrypsine, serrapeptidase en nattokinase.
- Zwellingen en oedeem: er kan er sprake zijn van een tekort aan serrapeptase
- Chronische problemen, zoals degeneratieve ziekten en vroegtijdige veroudering: dit kan dit te wijten zijn aan een tekort aan telomerase.
Natuurlijk is het niet zo dat als je nu iets herkent, dat meer van deze enzymen binnenkrijgen, of te zorgen voor een betere aanmaak van enzymen, dit ook meteen de oplossing van je probleem is. Wat vooral heel duidelijk is aan deze 2 blogs over enzymen is, dat je lichaam een heel complex geheel is van met elkaar samen werkende systemen.
Tot slot noem ik nog 2 enzymatische stoffen die belangrijk kunnen zijn, waarvan Q10 inmiddels een behoorlijke bekendheid geniet.
Co enzym Q10
Een co-enzym is een relatief kleine stof die helpt om een enzym zijn werk te laten doen. Q10 is een stof die het lichaam ook zelf maakt en heel belangrijk is voor de energie-aanmaak in de mitochondriën (de energiefabriekjes van je lichaam). Daarnaast is het een belangrijke antioxidant. Je kan hem ook via de voeding binnen krijgen. Het zit vooral in vette vis, orgaanvlees, noten, donkergroene groenten en volle granen. Q10 is belangrijk voor allerlei stofwisselingsprocessen. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam het helaas verminderd aan. Het is bekend dat de inname van statines (cholesterolverlagers) kan zorgen voor een tekort aan Q10 wat tot spierproblemen en vermoeidheid kan leiden.
SOD
SOD is een bijzonder enzym genaamd Super Oxide Dismutase. Dit is een hele mond vol wat je zo waarschijnlijk nog niks zegt. Maar dit enzym kan o.a. het ouder wordende brein helpen bij de bescherming tegen schade door oxidatieve stress. Bij oxidatieve stress ontstaat er een disbalans tussen de stofjes die heel schadelijk je kunnen zijn en de stofjes die je juist kunnen beschermen. De zogenaamde antioxidant- enzymen zoals catalase en GPx (glutathionperoxidase) beschermen je tegen reactieve zuurstofreacties die schadelijk voor ons zijn. Ze beschermen ons ook tegen ziekte en indringers. Reactieve zuurstofreacties kan je vergelijken met een roestende spijker door waterschade.
Conclusie
Wat we er al met al van kunnen leren is dat het wederom super belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Door goed gevarieerd en vezelrijk te eten, basisch (veel (rauwe) groente en fruit eten) te eten, rauwe groenten en fruit te eten, kunstmatige toevoegingen in de voeding te vermijden, als het kan medicatie te vermijden, ontspanning te zoeken, voldoende te bewegen en eventueel je spijsvertering te ondersteunen met enzymen en/of kruiden die meer spijsverteringssappen aanmaken in je lever, darmen, maag en alvleesklier.
Paardenbloem, kurkuma, engelwortel, artisjok zijn onder andere kruiden die goed zijn voor de spijsvertering. Er bestaan overigens ook enzymen die kunnen helpen bij gewrichtsklachten. Je kan dit altijd bij ons vragen.
Wil je meer advies naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met ons op.
Wil je terug naar deel over spijsverteringsenzymen? Klik dan hier.
Bronnen
Kwiekleven.nl/info/spijsverteringsenzymen
Enzymen: Werking & Symptomen bij Tekort | De Gezondheidswinkel
Co-enzym – Wikipedia
Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10638941
Natuurdietisten.nl/enzymtherapie-kiezen-van-de-juiste-enzymen
Hoe maken enzymen van ons lichaam één levend lab? | NPO Kennis
Boek: vitamines en zelfzorg