Er zijn diverse duizendknopen in Nederland, waarvan een deel van oorsprong van een ander land komt. Planten of dieren die van andere landen door menselijk toedoen in Nederland zijn terecht gekomen, worden exoten genoemd. Als deze plant of dit dier dan ook in staat is om andere planten of dieren in grote mate weg te drukken, met gevolgen voor de flora en de bijbehorende fauna, dan wordt zo’n plant een invasieve exoot genoemd. Niet elke plant of elk dier dat al dan niet bewust in Nederland wordt geïmporteerd is of wordt invasief. Maar de Fallopia japonica – Japanse duizendknoop is dat, net als de Amerikaanse vogelkers, wel.
Daarnaast geldt dat de invasieve duizendknopen door hun groeikracht ook schade toebrengen aan de infrastructuur (kan door het asfalt groeien, om maar iets te noemen), waterkeringen en oevers.
Natuurorganisaties en waterschappen zijn dan ook niet blij met deze plant en proberen hem uit alle macht en met beperkte financiële middelen te bestrijden. Diverse organisaties proberen de handel in Aziatische duizendknopen (er zitten meer invasieve soorten tussen dan alleen de Japanse) te verbieden.