winkel
Webwinkel

Fallopia japonica – Japanse duizendknoop

Er zijn diverse duizendknopen in Nederland, waarvan een deel van oorsprong van een ander land komt. Planten of dieren die van andere landen door menselijk toedoen in Nederland zijn terecht gekomen, worden exoten genoemd. Als deze plant of dit dier dan ook in staat is om andere planten of dieren in grote mate weg te drukken, met gevolgen voor de flora en de bijbehorende fauna, dan wordt zo’n plant een invasieve exoot genoemd. Niet elke plant of elk dier dat al dan niet bewust in Nederland wordt geïmporteerd is of wordt invasief. Maar de Fallopia japonica – Japanse duizendknoop is dat, net als de Amerikaanse vogelkers, wel.

Daarnaast geldt dat de invasieve duizendknopen door hun groeikracht ook schade toebrengen aan de infrastructuur (kan door het asfalt groeien, om maar iets te noemen), waterkeringen en oevers.

Natuurorganisaties en waterschappen zijn dan ook niet blij met deze plant en proberen hem uit alle macht en met beperkte financiële middelen te bestrijden. Diverse organisaties proberen de handel in Aziatische duizendknopen (er zitten meer invasieve soorten tussen dan alleen de Japanse) te verbieden.

 

Familie

De Japanse duizendknoop is een kruid uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae), waar naast duizendknopen (Fallopia) onder andere de perzikkruiden (persicaria) en zuringsoorten (Rumex) onder vallen. De meeste planten van deze familie en alle Nederlandse vertegenwoordigers zijn kruiden. De naam duizendknoop komt van de verdikkingen in de stengel, die knopen worden genoemd. Ze hebben overigens bij lange na geen duizend van deze “knopen”. De bladeren staan verspreid aan de stengels.

Hoe ziet hij eruit?

De Japanse duizendknoop is een meerjarige plant en kan ongeveer drie meter hoog worden. Hij heeft rode buisvormige stengels. De bladeren beginnen vrij breed en hebben een bladpunt aan het einde. Ze worden grofweg 10-15 cm lang. De bloemen staan in trossen en zijn wit. Aan de voet van elke bloemsteel zit een bruin vliesje. De vrucht is net als de bloem wit en heeft een zwart zaadje. Of de plant zich ook verspreidt met de zaden is vooralsnog niet bekend. Hij breidt zich echter sterk uit via de wortelstokken, net zoals bijvoorbeeld de grote brandnetel dat kan doen.

Waar groeit hij?

Japanse duizendknoop stelt weinig eisen aan zijn omgeving en komt zodoende in bijna heel Nederland voor. Hij groeit in het bossen, aan bosranden, op dijken, wegbermen, langs het spoor, langs water, in tuinen en op industrieterreinen. Hij groeit zowel in de zon als in de halfschaduw en heeft een voorkeur voor een (matig) voedselrijke vochtige tot natte grond.

Bestrijding van de plant

De plant is zeer lastig te bestrijden, omdat ook kleine stukjes wortel tot nieuwe planten kunnen leiden. Uitsteken en afgraven lijken het beste te werken, maar zijn tijdrovend en arbeidsintensief, ook omdat elk stukje wortel uit kan groeien tot een nieuwe plant en dus echt alles uit de grond gehaald moet worden. Als dit dan niet goed wordt afgevoerd kan de plant zich elders opnieuw vestigen.

Toepassingen voor de gezondheid

Japanse duizendknoop is interessant bevonden bij een wetenschappelijke studie naar de werkzaamheid van kruiden bij de ziekte van Lyme. In een studie die gedaan is in een reageerbuis blijkt de Japanse duizendknoop effectief tegen de Borrelia-bacterie. Dit zegt uiteraard nog niks over de werkzaamheid in het menselijk lichaam. Maar niettemin biedt het mogelijk hoop als alternatieve behandeling ter aanvulling van antibioticagebruik wat ook niet altijd werkt.

We raden altijd aan om een arts en/of natuurgeneeskundig therapeut te raadplegen en niet zelf te gaan experimenteren.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Klik dan hier.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os