Het geslacht* Thymus bevat in de wereld meer dan 300 vaste planten die allemaal geurende bladeren hebben en waarvan de hoogste soort 50 cm groot wordt. De echte tijm is een vaste plant (leeft meer dan 2 jaar) en komt van nature voor in Zuid-Europa en Azië. Van alle soorten heeft de echte tijm de sterkste geur, wat de plant geliefd maakt voor het bereiden van eten. De bladeren worden o.a. in azijn en groentegerechten gebruikt.
Waaraan je echte tijm herkent
De echte tijm is een rechtopstaande plant die in Zuid-Europa ongeveer 30 cm hoog wordt. In Nederland zijn de groeiomstandigheden voor deze plant minder en blijft hij steken op ongeveer 20 cm. De bladeren zijn smal, hebben een zeer korte steel en zijn aan de onderzijde licht behaard. De bloemen zijn wit tot lichtpaars. De plant groeit als een pol: geen losse stengels vanuit de grond, maar zich vertakkende stengels vanuit dezelfde oorsprong.
Waar je hem vindt
In Nederland komt de echte tijm alleen als cultuurplant voor, dat wil zeggen je hem wel in tuinen ziet staan, maar dat je de plant niet tegen zult komen in de natuur. Hij is redelijk winterhard en kan in de Nederlandse tuin overwinteren.
Gezondheidstoepassingen tijm
De belangrijkste inhoudsstoffen van tijm zitten vooral in de etherische olie. Daarnaast bevat de plant flavonoïden, triterpeenzuren, fenolzuren, looistoffen, bitterstoffen en saponinen. Het is een plant die een hoop heilzame stoffen bevat. Over het algemeen gaat het vooral om de etherische olie waar veel werkzaamheid vanuit gaat. Tijm wordt gedronken als thee of er wordt mee gestoomd. Dit kan ook met de etherische olie. Hij is
- antiseptisch, antimicrobieel, antibiotisch en infectiewerend op de luchtwegen
- spijsverteringsbevorderend, eetlustopwekkend, galvormend en gaat krampen tegen
- toepasbaar in spierwrijfmiddelen, omdat hij de circulatie verbetert en de spieren verwarmt
- uitwendig in te zetten bij wonden en zweren
Kruiden kunnen altijd een interactie hebben bij ziekte, medicatie, zwangerschap of borstvoeding, dus raadpleeg altijd een deskundige.
* De plantenwereld is onderverdeeld in families, geslachten en soorten. Je kunt het wel een beetje met mensenfamilies vergelijken: mensen van verschillende families zitten vaak heel anders in elkaar en mensen binnen een familie met andere ouders zijn vaak meer verschillend dan mensen met dezelfde ouders. Een geslacht in de plantenwereld kun je vergelijken met broers en zussen van elkaar. Niet hetzelfde, maar wel met enige overeenkomsten.