Risico’s
Er bestaan verschillende soorten teken. De meest voorkomende in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus) die onder andere de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het risico op besmetting neemt toe als teken langere tijd vast blijven zitten om zich te voeden aan het bloed of als ze verkeerd behandeld worden tijdens het verwijderen.
Een andere tekensoort is afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, de dermacentorteek (dermacentor reticulatus), maar deze wordt incidenteel ook aangetroffen in Nederland. Ook deze tekensoort kan verschillende ziekten overbrengen waaronder babesiose (tekenkoorts, een ziekte die de rode bloedcellen aantast).
Natuurlijke aanpak? Of toch chemisch?
De hoeveelheid teken kan lokaal sterk verschillen. In sommige gebieden zijn de teken zo talrijk dat je zelfs in tuinen en stadsparken tekenbeten en de beruchte rode ring (erythema migrans) kunt oplopen. Als jij en je dier regelmatig in een gebied met veel (besmette) teken lopen, kan het verstandig zijn om voor een chemisch middel kiezen om te voorkomen dat de teken je dier te lijf gaan. Voor honden en katten zijn er onder andere pipetten en halsbanden in de handel. Vraag je dierenarts hierover om advies. Houd er rekening mee dat ook een chemisch middel geen waterdichte bescherming tegen teken biedt. Daarnaast zijn er ook dieren die ziek worden van de chemische middelen. Dus lees je zelf goed in voordat je iets aan je dier geeft.
Natuurlijke tips
Als eerste is het belangrijk om te zorgen voor een zo gezond mogelijk dier. Dat begint bij goede voeding. Voor honden en katten het liefste vers vlees en voor paarden een zo natuurlijk mogelijke en sobere voeding zonder al te veel granen en met zo min mogelijk schadelijke stoffen zoals geur- en kleurstoffen. Daarnaast is een tweejaarlijkse reinigingskuur met Cynara Complex aan te raden. Een ‘schoon’ systeem zorgt er namelijk voor dat een dier veel minder aantrekkelijk is voor allerlei indringers. Voor mensen kan je denken aan de Silybum Compositum, deze tinctuur ondersteunt de reinigende werking van de lever. Wil je gezonde voedingstips? Op onze site staan veel interessante blogs. Wil je reinigen? Lees dan ons blog over het zuur-base-evenwicht.
DIY-anti-tekenspray
Een spray met etherische oliën kan helpen als geurscherm voordat je gaat wandelen met je hond of met je paard de natuur ingaat. Deze spray bevat etherische oliën en is daarom niet geschikt voor katten.
Doe in een plantenspuit 1 liter lauwwarm water en de volgende etherische oliën:
Theeboomolie (tea tree)10 druppels
Eucalyptusolie 10 druppels
Lavendelolie 10 druppels
Lemongrassolie 5 druppels
Hier jezelf en je dier goed mee inspuiten. Voor gebruik even krachtig schudden. Je kunt ook een emulgator toevoegen om de oliën beter te laten mengen met het water. Zo heb je dus zelf zo je DIY-teken-spray gemaakt!
Wil je deze etherische oliën en eventueel de emulgator bestellen? Dat kan! Geef ons een belletje of vul ons bestelformulier in!
Teken vallen niet uit bomen
Inmiddels is het een achterhaald verhaal dat teken zich vanuit bomen laten vallen. Ze zitten juist in hoog gras en kreupelhout en kruipen vervolgens via je schoenen en de poten van je dier naar warme plekjes, zoals de liezen, oksels en hals. Ze zitten vaak ook tussen je vingers en tenen of langs de rand van je ondergoed. Besteed hier dus extra aandacht aan bij het inspuiten. Zorg voor jezelf voor goed aansluitende kleding, doe eventueel je sokken over je broek en blijf op de paden. Spuit ook de onderkant van je broekspijpen in.
Toch een teek?
Controleer bij thuiskomst jezelf, je gezinsleden en dieren of er niet toch een teek over het lichaam loopt of misschien al vastgebeten zit. Klop je kleding uit en gooi het in de was. Als een teek nog niet vastzit, kun je hem pakken, dooddrukken en weggooien. Als een teek wel vastzit, verwijder hem dan met een speciale tekenverwijderkaart, tekentangetje (een soort koevoetje) of tekenlasso. Ook verkrijgbaar in onze winkel.
Tekenverwijderkaart
Een tekenverwijderkaart is een handzame tekenverwijderaar ter formaat van een bankpas. Het heeft twee inkepingen: een voor de volwassen teken en een voor de hele kleintjes (nimfen). Met de kleine inkeping kun je ook bijenangels verwijderen.
Voordeel van de kaart
Het voordeel van het gebruik van deze kaart is dat tijdens het verwijderen de teek niet wordt samengedrukt of gedraaid. Deze handelingen kunnen een teek irriteren waardoor hij zijn maaginhoud leegt in de bloedbaan. Dit verhoogt de kans op het overdragen van ziektes. Om dezelfde reden mag de teek niet verdoofd worden met alcohol of etherische olie. Als de teek is verwijderd, kun je de plek schoonmaken met alcohol of sterilon.
Twijfel je of jij of een van je dieren misschien toch iets heeft opgelopen van een tekenbeet? Neem dan het zekere voor het onzekere en bezoek de huisarts of dierenarts.
Waar let je verder nog op?
Het is een goede gewoonte om teken die vastgebeten hebben gezeten te bewaren en de datum en de plaats waar je dier deze teek heeft opgelopen te noteren. Mochten er symptomen optreden die kunnen duiden op borreliose of een andere aandoening, kan de teek als aanvullend onderzoek worden onderzocht en geregistreerd. Let op: niet iedereen ontwikkelt na infectie met borreliose een rode ring. En de rode ring kan ook op een andere plek verschijnen dan waar je gebeten bent. De rode ring kan na enkele dagen tot weken verschijnen. Bij een donkere huid verschijnt een gelige of blauwe vlek.
Dus ook als je weet dat je gebeten bent en je hebt geen rode ring ontwikkeld, let dan op de volgende symptomen:
- Je krijgt na dagen tot maanden griepachtige klachten (koorts, spierpijn, hoofdpijn, moeheid), gewrichtsklachten, uitstralende pijn of ervaart minder kracht in arm, been of romp.
- Je gaat opeens dubbel zien of krijgt een halfzijdige verlamming (bijvoorbeeld een hangend gezicht).
Voor meer informatie over wat te doen bij een tekenbeet, kijk op thuisarts.nl
Dit blog is tot stand gekomen met ons zusterbedrijf De Groene Os; dierspecialisten. Zij hebben het originele recept bedacht van deze DIY-anti-tekenspray.