winkel
Webwinkel

De eikenprocessierups: tips van Pigge

Helaas, de eikenprocessierups breidt zich steeds meer uit in Nederland.  Hoe vervelend dit is weet je pas als je in aanraking bent gekomen met de brandhaartjes van deze rupsen.

Op dit moment zijn de eikenprocessierupsen vooral aanwezig in Brabant, Gelderland en Limburg. Maar ook in andere provincies worden steeds meer meldingen gemaakt, zo ook in Noord-Holland. Landelijk schijnt er sprake te zijn van een verdrievoudiging van de gebieden waarin de rups actief is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de warmte en droogte van vorig jaar. Van nature komt de deze rups meer voor in Zuid-Europa.

Momenteel heeft de eikenprocessierups te weinig natuurlijke vijanden die de nesten kunnen bestrijden. Vanuit diverse gemeentes worden nu acties ondernomen, maarde vraag is daarbij groter dan de capaciteit. In sommige buurten zitten mensen daarom met de gebakken peren omdat de overlast groot is, maar er alleen aan de ergste plekken iets gedaan kan worden.

 

Wat is het probleem met de eikenprocessierups?

Deze rupsen zijn actief in mei, juni en juli en krioelen graag in grote kluwen rond. Tot zover niets aan de hand. Maar wat ze ook doen is vervelende brandhaartjes loslaten. Deze worden met de wind meegevoerd en kunnen op je huid, in je ogen of ingeademd vervelende gevolgen hebben. Met name JEUUUUKKKK (zo.veel.jeuk), rode huiduitslag in gelijkvormige vlekjes (vaak met vochtblaasjes), geïrriteerde ogen, en bij inademen een geïrriteerde neus en keel; dingen die dus lijken op hooikoortsklachten, soms tot benauwdheid aan toe. Warm droog weer = meer processierupsproblemen.

Maar helaas laat moeder natuur het niet alleen bij de eikenprocessierups. In de duinen huist ook nog een andere rups met brandhaartjes: de bastaardsatijnrups. Klinkt hilarisch al die namen, maar de klachten zijn echt niet om te lachen. De bastaardsatijnrups zit vooral in voor in duindoorns, meidoorns, sleedoorns, eiken, berken en fruitbomen.

En dan heb je ook nog de zogenaamde dennenprocessierups, maar deze verspreiding is minder aanwezig. Ook deze rupsen hebben de bekende brandhaartjes.

 

Wat rupsenfeiten van de eikenprocessierups een rij

  • Wist je dat een rups wel 700.000 van deze brandhaartjes kan hebben?
  • Van juli tot september legt de rups haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen.
  • De eitjes komen eind april, begin mei uit.
  • Vanuit deze nesten gaan ze ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel.
  • Na een aantal vervellingsstadia zijn de rupsen in juli volgroeid en verpoppen ze zich tot vlinder.
  • Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Deze zijn het verdedigingsmechanisme van de rups en bestaan uit pijlvormige haren die voorzien zijn van weerhaakjes en gemakkelijk je huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De brandharen geven een lichaamsvreemd eiwit af (thaumetopoiene) waar je lichaam op reageert met de productie van histamine, wat de bekende allergische klachten geeft.
  • De brandharen verplaatsen zich ook via de wind en landen zo op wandelaars en fietsers.
  • De rupsen zijn vooral actief van half mei tot eind juni, maar van juni tot september blijven de brandharen achter in de lege nesten en is het dus nog niet gedaan. Deze brandharen kunnen nog 5 tot 6 jaar overlast veroorzaken.

 

Wat merk je van de brandhaartjes?

De symptomen bestaan vooral uit irritatie aan de ogen en/of luchtwegen. Je kunt dit voorkomen door:

  • contact te vermijden met de rupsen
  • niet in de buurt te komen van de nesten van de rupsen
  • je armen en benen goed te bedekken
  • niet op de grond te zitten in een gebied waar de rupsen voorkomen

In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enige dagen tot weken. Voorkom verdere klachten door:

  • niet te krabben en te wrijven
  • je huid goed met water te wassen en je ogen goed te spoelen met water
  • je huid met plakband  te ‘strippen’ om de haren van de rupsen snel te verwijderen (geen plakband op de bultjes en blaasjes doen, dus daaromheen werken)
  • besmette kleding uit te doen door deze bij hoge temperatuur (60°C) te wassen

Wat kun je er qua zelfzorg aan doen?

  • we hebben een huidgel die supergoed werkt tegen jeuk
  • ook hebben we een natuurlijk antihistaminicum in de vorm van een kruidentinctuur om de felheid en de jeuk te verminderen
  • we hebben een hele goede spray die helpt bij een (door het openkrabben) geïnfecteerde huiduitslag

Vraag je je af waarom wij niet melden welke middelen het dan zijn? Dit heeft te maken met de Europese Claimswetgeving die ons niet toestaat om medische claims te maken bij producten die we verkopen. En jeuk is een medische claim. Wil je weten om welke producten het gaat? Bel of mail ons! 023-5312454 of info@vanderpigge.nl

Wat te doen als de klachten aanhouden

Ga altijd naar je arts als er binnen enkele dagen geen verbetering optreedt, als er onverhoopt verergering optreedt of als er aanleiding is voor een snellere controle (zoals bij een ernstige (onderhuidse) zwelling met of zonder drukpijn, benauwdheid, algehele malaise, oogontsteking en/of visusstoornissen, etcetera.)

Als laatste tip

Je kunt koolmeesvogelhokjes ophangen. Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en zien deze rupsen als een lekker hapje. Dat is meteen handig voor als je last hebt van de buxusmot en -rups. Ook zo’n gezellige aanwezige in je tuin die je buxussen zo heerlijk toetakelt. Sluipwespen en sluipvliegen weten ook wel raad met de rups als hapje.

Heb je vragen over onze natuurlijke middelen die kunnen helpen bij jeuk en allergie? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os