BCAA
Een goede spierfunctie begint in de kleinste deeltjes van het menselijk lichaam. We hebben het hier over eiwitten (proteïnen). Ze helpen bij de groei, het herstel en het behoud van spiermassa. Als je proteïnen vergelijkt met een mozaïek, dan zijn aminozuren de steentjes. Als bouwstenen van de eiwitten in ons lijf spelen aminozuren een fundamentele rol.
‘Aminozuren’ is in essentie een verzamelnaam, en deze stofjes kennen verschillende vertakkingen. Drie belangrijke soorten aminozuren vormen de BCAA’s, wat staat voor Branded Chain Amino Acids. De drie aminozuren die onder de BCAA’s vallen, zijn leucine, isoleucine en valine. Ze zijn een interessant biologisch verschijnsel, maar wat betekenen de BCAA’s voor ons?
Ons lichaam weet deze aminozuren goed te gebruiken. BCAA’s ondersteunen namelijk de eiwitsynthese: het proces waarbij het lichaam eiwitten omzet in spieren. Daarnaast draagt een gebalanceerde inname van aminozuren bij aan een sneller en beter herstel van spieren.
Gezamenlijk voorkomen aminozuren namelijk de afbraak van proteïne tijdens en na het sporten, en helpen ze om schade aan spieren te voorkomen. Dit proces kan uiteindelijk leiden tot minder spierpijn na intensief sporten. Voor een sterk team aan aminozuren kan de juiste verhouding BCAA’s niet ontbreken.
Magnesium
Eiwitten zijn niet de enige stoffen die een goede spierfunctie ondersteunen, want ook magnesium heeft die eigenschap en dat is een mineraal. Je zou magnesium een duizendpoot kunnen noemen: het ondersteunt wel meer dan 300 enzymatische processen die dagelijks in ons lichaam plaatsvinden.
Tijdens deze belangrijke processen worden er chemische reacties op gang gebracht die nodig zijn voor onder andere synthese (het samengaan van afzonderlijke stoffen om een nieuw geheel te vormen) en het metabolisme (stofwisseling). Deze katalyse kan tevens onderdeel zijn van een eiwitcomplex, waarbij meerdere eiwitten samenwerken. Zo komen we weer uit op de spierfunctie.
Magnesium zet zich voor meerdere lichaamsfuncties in, waarvan de spierfunctie er één is. Bij een gezonde eiwitsynthese is er namelijk voldoende magnesium aanwezig. Een eenvoudige manier om meer van deze stof in te nemen is door magnesium als voedingssupplement te nuttigen, zoals Magnesium Ultra, maar het is natuurlijk ook goed mogelijk om dit mineraal uit voedsel te halen. Door magnesiumrijk voedsel te verwerken in een verse smoothie verhoog je de inname van magnesium. Gebruik hiervoor een blender en de onderstaande ingrediënten. Met dit magnesiumrijke smoothierecept maak je ongeveer een liter.
Ingrediënten
- 4 grote boerenkoolbladeren
- 2-3 snijbietbladeren
- een handje babyspinazie
- 1 middelgrote tot grote wortel
- 1/2 tomaat
- 1 kleine of halve grote avocado
- 1/2 banaan
- 1 appel
- 175 gram bosbessen
- 1 eetlepel lijnzaad
- 350 ml plantaardige melk
De groenten, fruit, zaden en plantaardige melk in deze smoothie zijn stuk voor stuk rijke magnesiumbronnen. De verse, natuurlijke voedingsmiddelen die je hier gebruikt bevatten uiteraard ook andere stoffen die nuttig zijn voor je lichaam, zoals foliumzuur, caroteen, kalium, vitamine E en meer.
Kalium draagt op een indirecte wijze ook bij aan de spierfunctie: de stof functioneert als geleider voor zenuwprikkels, waardoor de spieren zich samen kunnen trekken. Een goede balans in voedingsstoffen is dus gunstig voor het hele lichaam.
Creatine
Creatine als voedingssupplement heeft de meeste potentie voor sporters en krachttrainers, en is bedoeld als aanvulling op de lichaamseigen stof creatinefosfaat. Simpel gezegd zorgt creatine voor een aanvoer van energie naar de spieren.
Als je met een creatinesupplement de voorraad in je lichaam verhoogt, kun je tijdens een training intensieve maar korte bewegingen net iets beter aan. Creatine heeft namelijk slechts effect op inspanningen met een duur van 6-30 seconden. Voor de herhalingen van een krachttrainer is dat ideaal, maar een langduursporter heeft er weinig baat bij.
Kort samengevat kan het innemen van creatine dus helpen bij krachttraining door voor snelle maar kortdurige energietoevoer te zorgen. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op het herstel van de spieren. Creatine helpt namelijk eveneens om spierschade te voorkomen en te beperken, waardoor spieren na intensieve belasting sneller herstellen.
BCAA, magnesium en creatine dragen alle drie op geheel eigen wijze bij aan een gezonde of zelfs verbeterde spierfunctie. Ieder lichaam is anders, dus de uitkomsten zullen per persoon verschillen.
Met dank aan Paarshuis voor de ondersteuning van dit artikel, en nog een laatste tip: gebruik alle kennis over deze stoffen wijs en zorg goed voor je lichaam.