winkel
Webwinkel

Borstgezondheid begint met kennis

Een goede borstgezondheid begint met kennis. In dit gastblog legt de oprichter van thermografiebedrijf De Groene Zuster Francine van Broekhoven uit waarom borstonderzoek zo belangrijk is en wat thermografie anders maakt dan mammografie.

  • Wat is nou eigenlijk de reden dat je niet zou moeten wachten op je oproep voor ‘De Bus’ (het bevolkingsonderzoek borstkanker met mammografie) als je 50 jaar bent geworden?
  • Zijn er überhaupt dingen die je zelf kan doen om je borsten gezond te houden?
  • De bh (vaak) uit, je hoort het zo vaak, maar waarom eigenlijk?
  • Wat is dan het verschil tussen mammografie, echografie en thermografie?

Op deze en wellicht nog andere vragen geeft Francine van Broekhoven, medisch thermograaf, graag antwoord. Francine heeft haar moeder aan de gevolgen van borstkanker zien overlijden in 2012. “Ze overleed en dat terwijl we allebei onze eigen praktijk hadden. Mijn moeder was natuurgeneeskundige met een specialisatie in maag- en darmproblematieken en ik had mijn praktijk in acupunctuur. Samen goed voor vele jaren aan kennis en ervaring. Helaas wisten we niets over borsten specifiek. Toen ze overleden was, ben ik op zoek gegaan naar wat we hadden kunnen doen aan preventie om andere vrouwen te kunnen helpen”.

 

Naar Amerika

Francine vond online geen bruikbaar preventief advies en besloot naar de VS te gaan voor haar opleiding Medische Thermografie, omdat ze dit zag als dé kans voor verandering in de wereld van borstkanker. Borstkanker wordt door veel vrouwen ervaren als iets wat je krijgt ‘als je pech hebt’, iets wat er van zondag op maandag zomaar kan zijn. Iets mystieks bijna ook. Want hoe het ontstaat of zich ontwikkelt, wat je er zelf eventueel aan kan doen, of tenminste zo veel mogelijk natuurlijk, daar hebben vrouwen geen idee van. Er wordt vrouwen nooit of nauwelijks verteld wat risico’s zijn om borstklachten te ontwikkelen en wat de kans op borstkanker vergroot. Natuurlijk weten we allemaal dat roken slecht is, en ook elke dag alcohol is niet goed voor je, maar ja wat nog meer?

Francine zag dat borstgezondheid begint met het geven van informatie aan vrouwen.

Informatie over:

  1. Een preventieve onderzoeksmethode zoals thermografie (soms in combinatie met echografie) en op welke leeftijd je daar het beste mee kan beginnen.
  2. Tips over droog borstelen en het bewegen van lymfe rond de borsten, inclusief wat te doen met de bh.
  3. Borstweefseltherapie als preventie, maar ook als methode om trauma’s van operaties en emoties te kunnen verwerken.
  4. Kennis over borstimplantaten en borstverkleiningen.

In deze korte blog geef ik graag uitleg over wat thermografie als onderzoeksmethode voor je kan doen

Medische thermografie kijkt naar fysiologie, dat wil zeggen hoe het lichaam functioneert. Mammografie, om even een vergelijking mee te maken, kijkt naar de anatomie, naar het weefsel, en spoort afwijkingen op die al aanwezig zijn. Dat worden dan verdachte plekken genoemd. Deze hebben het altijd nodig nader onderzocht te worden met echografie en eventueel ondergaat de gevonden plek ook direct een biopt.

Met thermografie wordt niet gekeken naar de anatomie, maar naar ontstekingsprocessen die vooraf gaan aan weefselveranderingen. En soms is het zo dat we een ontstekingsproces zien dat onmiddellijk vervolgonderzoek nodig heeft. Een onstekingsproces hoeft niet slecht te zijn. Het kan betekenen dat lymfe is gestagneerd, overwerkt is, belast met afvalstoffen en irritatie geeft aan het borstweefsel.

Wat doet een thermogram?

Het belangrijkste waar thermografie echter naar kijkt (in het borstonderzoek) is naar de asymmetrie (onbalans) in temperaturen. Beide borsten moeten immers hetzelfde zijn. Ook al hebben bijna alle borsten een verschillende omvang, toch moeten ze hetzelfde zijn in de fysiologie. Een thermogram met een lager niveau van zorg heeft altijd een symmetrie in de temperaturen. Als er wel allerlei patronen zichtbaar zijn,  dan is er werk aan de winkel.

Lymfe

De bh (vaak) uit bijvoorbeeld en zorgen dat lymfe weer op gang komt. Borsten hebben veilig vetweefsel waar veel afvalstoffen in opgeslagen worden, en dus moeten we er voor zorgen dat die er ook weer uit kunnen. Lymfe beweegt immers pas als we spierbewegingen maken. Borsten kunnen echter niet uit zichzelf bewegen en zijn dus afhankelijk van ons om te mogen wiebelen. Ja borsten moeten wiebelen, dan zorgen we voor een vrije stroom van lymfe. Lymfe is de ‘vuilophaaldienst’ maar natuurlijk ook een onderdeel van ons immuunsysteem.

Vervolgonderzoek

Met een iets hoger niveau van zorg maken we graag een nieuw thermogram binnen drie maanden zodat we zien of er verbeteringen gekomen zijn met alle gegeven tips. Mochten de temperaturen alsnog oplopen en er een duidelijke asymmetrie ontstaan in temperaturen dan wordt alsnog besloten een vervolgonderzoek aan te vragen met echografie. Met een hoger niveau van zorg hebben we meer dan drie asymmetriëen in temperaturen die buiten de aanvaardbare waardes vallen.

Met thermografie krijg je een rapport dat een beschrijving geeft van de gevonden patronen en temperaturen. Daarmee krijg je vooral inzicht in hoe jouw borsten ervoor staan en wat je kan doen om ze te verbeteren of lekker fit en gezond te houden.

De Groene Zuster heeft veel locaties over heel Nederland en België waar de onderzoeken plaatsvinden.

www.degroenezuster.nl

Francine van Broekhoven, medisch thermograaf.

Wil je meer tips voor gezonde borsten? Klik hier.

 

 

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os