winkel
Webwinkel

Bijenwas en zijn veelzijdige eigenschappen

Bijen maken een speciale was (Cera alba*) in hun lichaam en bouwen er in hun bijenkorf (bijenkast of nest) de raten mee. Dat zijn zeshoekige aan elkaar gemaakte vakjes waar ze hun stuifmeel en honing in opslaan en die ook dienst doen als geboortekamertjes van de jonge bijen.

Als imkers de bijenwas en honing uit de bijenkorf willen krijgen, halen ze eerst de waslaag met een ontzegelvork of -machine van de raat af. Daarna verwarmen ze de raten tot maximaal 65 graden en slingeren ze de raten om de honing eruit te krijgen. De honing moet dan nog wel gefilterd worden. Dit alles is een uitgebreid proces waar je wel de nodige ervaring voor nodig hebt.

Beeswax Harvest

 

Veelzijdige substantie

Bijenwas geeft stevigheid aan cosmetica omdat het een vrij harde en dichte substantie is. Oude volkeren gebruikten het al voor verschillende doeleinden, zoals het vullen van kiezen, het maken van kaarsen en het afwerken van boten. Tegenwoordig wordt het in cosmetica gebruikt, voor meubelverzorging, voor kaarsen, maar ook voor het geven van glans aan drop en of ander snoep.

Waarom zit het in cosmetica?

  • Het is vochtinbrengend: het helpt de huid om vocht vast te houden.
  • Het is ontstekingsremmend: het helpt tegen pukkeltjes
  • Het is antibacterieel: het helpt tegen infecties van de huid
  • In shampoos werkt het voedend voor de hoofdhuid en is het een goede vochtinbrenger voor het haar

Er is een verschil tussen witte en gele bijenwas. Gele bijenwas is nog rijk aan propolis en honing. In onze producten gebruiken wij voornamelijk gele bijenwas. Witte bijenwas is ontkleurde was. Het bleken van gele bijenwas kan op verschillende manieren:

  • Door actieve kool: dit absorbeert de pollen en propolis.
  • Door zonlicht: als je gele bijenwas in de zon legt, gaat de gele kleur eruit.
  • Door middel van chemicaliën zoals chloor of peroxide.

Witte bijenwas is soms makkelijker te gebruiken in cosmetica vanwege de neutrale kleur.

Niet vegan

Als je strikt vegan bent, kun je dit ingrediënt beter vermijden in je eten en cosmetica. Bijenwas heeft desalniettemin unieke eigenschappen die je in plantaardige wassen niet snel tegenkomt. Toch is een aantal plantaardige wassen uitstekend geschikt voor in cosmetica, zoals Copernicia Cerifera Cera (carnaubawas), Toxicodendron succedaneum (Rhus succedanea-was), Rhus Verniciflua Peel Cera (Japanse was) en Toxicodendron vernicifluum (bessenwas).

Wil je weten in welke producten wij bijenwas verwerkt hebben? Neem dan contact met ons op via: info@vanderpigge.nl of 023-5312454. Of kom langs in onze winkel. Overigens verkopen wij in onze winkel ook nog losse bijenwas in korrels. Daarmee kun je zelf je producten maken.

* Cera alba is de INCI van bijenwas.

INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient. De INCI’s zijn een internationaal geldende taal voor cosmetica-ingrediënten. Bij elke INCI staat in een internationale database welke functie het ingrediënt heeft. De meeste consumenten weten alleen niet welke plant of stof schuilgaat achter een INCI en daarom plaatsen wij ook altijd de Nederlandse naam erbij.

Bronnen

www.naturalheroes.nl/pages/20-belangrijke-feiten-over-bijenwas

www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/samenstelling-en-ingredienten/inci-namen

veganwiki.nl/a/Honing

www.deingenieur.nl/artikel/diervriendelijke-bijenkast

www.imkersdeventer.nl/mijn-ervaringen-met-de-flow-hive

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os