winkel
Webwinkel

Avocado – Persea americana

Avocado is een bijzondere vrucht die wereldwijd populair is vanwege de zachte romige soms nootachtige smaak en bovendien gezond is.

Geschiedenis

De avocado, bekend onder de botanische naam Persea americana, heeft een rijke geschiedenis die meer dan 10.000 jaar teruggaat. Oorspronkelijk stamt uit de avocado uit Midden-Amerika, met name uit Zuid-Mexico, Guatemala en delen van Centraal-Amerika. Al vroeg (rond 5000 v.Chr.) werd de avocado gecultiveerd door de Azteken en Maya’s. Uit die tijd zijn ook de eerste afbeeldingen te vinden op Azteekse schilderijen en Maya-graven.

In de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de vrucht naar Europa. De eerste Europese publicatie dateert uit 1589 waar een Engelse koopman de vrucht ‘alvacata’ noemde. In een catalogus (1696) van Jamaicaanse planten noemt Sir Hans Sloane hem de ‘Avocado of Alligator Pear-Tree’ de alligator peer.

Mystiek

Zoals veel vruchten staat ook de avocado symbool voor vruchtbaarheid. De Azteken associeerden avocado’s met liefde en vruchtbaarheid en noemden ze ‘ahuacatl’, wat ook ’testikel’ betekende. Het moge duidelijk zijn dat dit met de vorm van de vrucht te maken heeft. In sommige culturen werd avocado gegeten als afrodisiacum.

Botanie

Avocado is een vrucht van een groenblijvende boom uit de laurierfamilie. Andere leden van de laurierfamilie zijn onder andere laurierbladeren, kaneel, kamfer en sassafras. Avocado is een tweezaadlobbige plant die 10-20 meter hoog kan worden. De plant draagt onopvallende bloemen.

Er zijn verschillende soorten avocado’s, waaronder:

  • Hass-avocado: dit type zie je het meest in de winkel en markten. Je koopt ze vaak als kleine harde en groen maar tijdens het rijpen deze vrucht herkennen aan zijn kleine vorm en harde, geribbelde schil die auberginekleurig of bruin wordt als hij rijp is.
  • Lamb Hass: is wat groter dan zijn broertje en heeft een romige notensmaak.
  • Bacon: deze heeft een gladde schil met gele vlekjes. Dit type bevat minder vet, proeft wat wateriger.
  • Fuertes: een grote peervormige groene avocado, de schil is veel zachter. Ook het vruchtvlees is vol romig zacht.
  • Reed: een ronde avocado.
  • Slimcad: ook wel de Florida Avocado genoemd. Deze soort heeft een gladde, groene schil en kan aanzienlijk groter zijn in vergelijking met de “standaard” Hass-avocado. De textuur is harder, minder vet, de voedingswaarde is door het hoger gehalte aan water lager.
avocado's aan de boom op een plantage

Hoe gezond is de avocado

Avocado is een van de weinige vruchten met weinig koolhydraten en een hoog vetpercentage.

Samenstelling per 100 gram

Vet 15 g
Ø  waarvan onverzadigd Ø  10-12 g
Koolhydraten 1.8 g
Ø  vezels Ø   3,1 g
Eiwit 1,8 g
  • Onverzadigde vetzuren: vooral oliezuur, zit ook in olijfolie, dat is goed voor hart- en bloedvaten.
  • Vezels: ondersteunend voor de spijsvertering en bloedsuikerspiegel, én voeding voor de darmbacteriën.
  • Kalium: groente en fruit zijn de rijke bronnen van kalium. Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect, terwijl natrium juist de bloeddruk kan verhogen. Ze zijn beide belangrijk voor de vochtbalans en zenuwgeleiding in het lichaam.
  • Vitamines: rijk aan vet oplosbare vitamine K en E. Diverse B vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur en geringe hoeveelheid vitamine C.
  • Antioxidant luteïne is een carotenoïde en dit beschermt de ogen.

(bron: Juglen Zwaan boek Voedingswaardewijzer)

Mensen met een latex allergie hebben fifty-fifty chance om ook te reageren op avocado’s, banaan, kiwi en kastanje (kruisallergie).

Meest weggegooide vrucht? Tips en trics

  • Kijk in de supermarkt of ze bruine vlekjes hebben; dan kunnen ze te koud opgeslagen hebben gelegen. Meestal rijpen ze dan thuis niet goed.
  • ”Eetrijp of niet” meestal zijn de vruchten toch onrijp als je ze koopt, op kamertemperatuur worden ze zacht.
  • Een truc om ze versneld te laten rijpen, leg ze naast bananen of doe ze samen met bananen in een zak.
  • Als ze eenmaal rijp zijn kun je ze 2 tot 3 dagen goed houden in de koelkast.
  • Nog een truc, zet ze rijp in een weckpot met water in de koelkast en ze blijven nog langer goed.
  • Als je de helft hebt gebruikt, besprenkel de rest met citroensap om verkleuring te voorkomen. Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Nog even wat troostvoer vanuit de komische kookhoek: youtube.com/shorts/4zKYGBDoWl0

als je dit herkend nog een lekker recept: vanderpigge.nl/blog/smakelelijk-bananenbrood-in-een-handomdraai

Toch nog even de controverse rondom de productie van avocado’s

  • Ecologische voetafdruk: Avocado’s worden voornamelijk verbouwd in Mexico, Dominicaanse republiek, Peru, Indonesië, Colombia, Brazilië, Kenia, Venezuela, Chili, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De lange afstanden voor export vooral naar Europa dragen bij aan CO₂-uitstoot.
  • Waterverbruik: avocadoteelt vereist ongeveer 70 liter water per vrucht. Dat is veel. Hierdoor kunnen watertekorten ontstaan voor lokale gemeenschappen. (Note: voor vlees en zuivel is het watergebruik vele malen hoger).
  • Ontbossing: zoals met sojaplantages gebeurd(e), zie je onder andere in Mexico dat bossen illegaal gekapt worden voor nieuwe avocadoplantages.
  • Corruptie: in delen van Mexico hebben drugskartels de avocadomarkt (‘groen goud’) geïnfiltreerd waarbij de boeren worden afgeperst. Een heel vervelend verhaal: mo.be/reportage/het-mexicaanse-groene-goud-verovert-de-wereld

Waar brengt het jou en mij?

Probeer de wegwerp verspilling te voorkomen! Eet het met mate.

De bereiding van veel gerechten met avocado is super simpel of je het nu prakt, vult, in een sapje in de blender of in stukjes ergens doorheen doet het is een mooie energetische verrijking van je eten.

Guacamole

Als je guacamole nog steeds koopt in een bakje (van de supermarkt) is na het maken van dit recept de laatste keer geweest.

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s.
  • Een paar kleine tomaten, verwijder sap en pitjes. Gebruik het vruchtvlees en snijd dit in kleine stukjes.
  • 1-2 teentjes geperste knoflook.
  • Een halve fijn gesneden rode ui.
  • Sap van een halve biologische citroen of limoen.
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • Als je er niet van houdt, laat je dit onderdeel zitten, maar zonder koriander gaat er wel een stuk van het karakter van deze salsa verloren. Dus een paar takjes fijn gesneden koriander en soms meng ik het met een beetje peterselie.
  • Beetje zout, beetje peper.

De avocado mengen met de crème fraîche in een blender of fijn prakken (heel Nederlands). Alle andere ingrediënten erdoorheen mengen (niet in de blender). Klaar is Kees en klaar is mijn case.

gezonde toast met avocado, zalm en ei grijze achtergrond
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os