winkel
Webwinkel

Eczeem; een ontsteking van de huid

Eczeem is de verzamelnaam voor een groep huidaandoeningen. Een duidelijke eigenschap van eczeem is dat het om een ontstekingsreactie gaat. De huid wordt hierdoor rood, is wat gezwollen (bultjes, blaasjes) en veelal droog en schilferig (kloofjes, korstjes); dit kan mogelijk met vochtafscheiding gepaard gaan. Hoe akelig het er ook uit kan zien, besmettelijk is het niet. En dat is maar goed ook, want de grootste groep “lijders” zijn onze klein(e) kindjes. Eczeem ontstaat over het algemeen bij kinderen in de eerste maanden tot vijf jaar.

 

 

De bekendste vormen:

Over de eerste vorm wil ik het hier hebben.

Allergie gerelateerd en vaak erfelijk

Atopisch eczeem heeft meestal een hardnekkig, chronisch verloop en begint regelmatig al in de wieg. We hebben het over atopie, Grieks voor ‘zonder plaats’, want waar komt het vandaan? Je hebt dan de aanleg antistoffen (IgE) te maken, specifiek gericht tegen onschuldige stoffen die in de omgeving voorkomen. Simpel gezegd: de neiging om allergisch te reageren. Bij ongeveer 70% van de gevallen speelt erfelijke aanleg een rol, vandaar dat het ook constitutioneel eczeem wordt genoemd.

Atopisch eczeem maakt deel uit van het ‘atopisch syndroom’, waaronder ook hooikoorts, astma en voedingsallergie vallen. Kinderen met atopisch eczeem hebben vaak (meer dan 50%) een eerstegraads familielid met een atopische aandoening, dus IgE-antistoffen tegen inhalatie- en voedselallergenen. Als je dat simpel houdt: een allergisch syndroom.

Tekort aan filaggrine

Heel veel zaken rondom atopisch eczeem zijn onbekend, maar we weten dat er sprake is van een tekort aan filaggrine, een eiwit in de opperhuid. Het eiwit zorgt voor de samenhang van de cellen in de buitenste huidlaag. Daarnaast heeft de huid ook een tekort aan de vetachtige stoffen die haar beschermen tegen potentiële allergenen. Wat we zien is dat de huid een gebrekkige doorlaatbaarheid heeft en dat het immuunsysteem hyperreactief en verstoord is. De huid is droog, gemakkelijk geïrriteerd en overactief.

Plek van eczeem verschilt per leeftijd

Bij kinderen jonger dan 2 jaar zit het eczeem vooral in het gezicht (behalve rond de neus en mond) en op het hoofd. Vaak zit het ook op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam.

Kinderen vanaf 2 jaar krijgen eczeem vooral in de elleboogholten, in de knieholten, op de polsen, op de enkels en soms in de nek en rond de ogen.

Vanaf 14 jaar zie je chronisch terugkerend eczeem met periodes van rust en verergeringen. Qua beeld vooral droog, schilferend en met vergroving van de huid.

Regulier en allergie

Opvallend is dat de volgende stelling vanuit de reguliere hoek komt: soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.

Ik was zelf zo’n allergisch meisje. Vroeger stond ik veel te proesten en te niezen en bij het eerst ochtendgloren begroette ik de wereld met hatsjoe of hatsjie. En toen bleek uit een allergenentest dat ik niet goed tegen huisstof(mijt), grassen en de poes kon.

Uitdokteren wat de allergie van mijn dochter was

Toen mijn dochter een baby was kreeg zij – nadat ze haar eerste flesmelk op de crèche had gekregen – huiduitslag. Vervolgens begon ze ook de moedermelk op te geven. Ik ging helemaal geen zuivel meer gebruiken. De flesvoeding werd aangepast naar een variant waarbij de eiwitten in stukjes waren geknipt en haar lichaam het niet meer als allergeen herkende. Haar huid werd weer rustig en ik ging haar immuunsysteem op natuurlijke wijze ondersteunen. Ja, …dat kan ook als ze klein zijn.

In de tijd dat ze ook hapjes kreeg kwamen de huidklachten weer wat terug, wisselend in heftigheid en zichtbaar reactief. Ik bleef speuren naar de herkomst omdat ik als natuurgeneeskundige juist de ervaring had dat intoleranties in de darmen een huidreactie kunnen uitlokken. Enfin, op een goeie dag at ik chili con carne en gaf even later mijn dochter de borst. Haar huidreactie was gigantisch explosief. Zo rood als de tomaat en de paprika tegelijkertijd. En toen ging het knopje om en gingen de belletjes rinkelen: Donna kon niet tegen gewassen van de nachtschade (aardappel, tomaat, paprika, aubergine en pepers). Een aardappel zat regelmatig in haar hapje. Toen we ook dit uit haar voeding elimineerden werd haar huid rustig.

Voeding

Bekende allergenen in voeding die vaak eczeem kunnen verergeren zijn: koemelk en gluten. Kinderen tot 2 jaar mogen vaak ook beperkt bepaalde voeding nog niet hebben zoals het opbouwen van pinda’s en eieren eten. Het testen van kinderen op allergieën is een ingewikkeld iets, omdat een kind nog volop in ontwikkeling is. Daarom is vaak een eliminatiedieet de beste weg. Wat uitgeprobeerd kan worden is om 3 weken geen melkproducten te eten. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die de benodigde calcium kunnen leveren. Melkproducten zijn niet essentieel voor mensen.

Als de oorzaak van atopische eczeem niet “bekend” is, wat moet je dan niet doen?

Dit eczeem kan door verschillende dingen verergeren:

  • wassen (was alleen met water en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo, dit verschraalt de huid)
  • zweten
  • warm weer of warmte in bed
  • koud weer (vorst)
  • kleding met ruwe vezels, zoals wol
  • krabben
  • stress
  • ziekte (infecties)
  • wasmiddelen

En wat moet je dan wel doen?

  • badder of douche bijvoorbeeld met water op lichaamstemperatuur
  • voeg havermout aan het badwater toe, dit kan eczeemklachten verminderen
  • voeg natuurlijke, ongeparfumeerde vette olie toe aan het badwater
  • smeer de huid regelmatig in met een mild en voedend product zonder meuk en hulpstoffen: neem hiervoor contact met ons op
  • soms is een combinatie van het bovenstaande met medicatie nodig om de eczeemklachten onder controle te krijgen

Het slijmvliesimmuunsysteem

Ik schreef: ‘Opvallend is dat de volgende stelling vanuit de reguliere hoek komt: soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.’

Ik denk dat er juist een grote samenhang is tussen het immuunsysteem van de maag-darmen en – onder andere – de huid, luchtwegen en geslachtsorganen. Het heeft óók regulier een naam: het Common Mucosal Immune Systeem (CMIS). Dan hebben we het over een actief reagerend immuunsysteem op bijvoorbeeld allergenen/intoleranties. Zo kunnen er andere delen van het slijmvliesimmuunsysteem (CIMS) worden geïnformeerd en reactief worden als er stront aan de knikker is. 80% van ons immuunsysteem bevindt zich achter onze darmwand. Bij een te doorlaatbare darm ontstaat er soms een overactief immuunsysteem. Er komen dan stofjes in het CMIS terecht die daar niet thuis horen. Er worden dan door het CMIS stofjes geproduceerd, die via de bloedbaan in de huid terecht komen. Dit kan leiden tot teveel roodheid en irritatie van de huid. In de eerste 1000 dagen na conceptie van een baby, worden de darmen en darmflora al voor een heel belangrijk deel aangelegd. Deze aanlegging dient dus goed te gebeuren. Als een baby geboren wordt via keizerssnede mist de overdracht van goede darmbacteriën via het vaginale kanaal. Dit kan een negatieve impact hebben op de opbouw van de baby’s darmflora. Als een baby voor het tweede jaar helaas door omstandigheden, antibiotica moet gebruiken, heeft dit ook een negatieve impact op de essentiële darmfloraopbouw.

Darmflora

Ook onze darmflora is een belangrijk wapen voor ons immuunsysteem. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde aminozuren nodig om antilichamen aan te maken zodat je lichaam zich goed kan bewapenen. En om onze eigen ontstekingswerende stoffen te kunnen maken hebben we bepaalde vetzuren nodig. Ik denk dus dat we onze bewapening (de barrièrefunctie) kunnen versterken door goede voeding en eventueel supplementen. Hierdoor zullen we ziekmakende factoren beter kunnen afweren.

Het is geen stelling, maar een mening dat het kan helpen om de expressie van je aanleg te kalmeren. Ik mag hier geen supplementen noemen, maar het is je inmiddels vast bekend dat je wel persoonlijk hiernaar mag informeren in de winkel. Uiteraard ben je altijd welkom om ons te bellen. We helpen je graag!

Daarnaast hebben we ook de optie voor het boeken van een natuurgeneeskundig consult met een van onze natuurgeneeskundigen. Hierbij kan ook worden gekeken door middel van een darmonderzoek, naar allerlei disbalans in de darmen en darmflora.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os