De familie
De vliezige hokjespeul is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De planten uit deze familie worden ook wel peuldragers genoemd. Het is een van de grootste plantenfamilies ter wereld. De naam van de familie duidt op de vorm van de bloem, waar je een vlinder in kunt zien.
Waaraan je de plant herkent
De familie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van 10 meeldraden (waarvan tenminste 9 vergroeid), de klokvormige kelk (5 met elkaar vergroeide bladeren) en de aanwezigheid van vijf kroonbladeren. Dat laatste is overigens lastiger waar te nemen, omdat de onderste kroonbladeren gedeeltelijk met elkaar vergroeid zijn en de kroonbladeren verschillende vormen hebben. De vrucht is bij alle vlinderbloemigen een peul. Deze familie die over de wereld is verspreid, kent in Nederland een aantal bekendere soorten en soortgroepen, zoals de brem, robinia, klavers rolklavers en wikkes.
De vliezige hokjespeul is, anders dan de robinia, geen boom, maar een kruid. Hij wordt ongeveer 40 cm hoog. Hij bloeit in de zomer en heeft gele bloemen. De wortels zijn geelbruin van buiten en van binnen geel. Van de plant zijn het de wortels die gebruikt worden voor de natuurgeneeskundige producten.
Samengestelde bladeren
De vliezige hokjespeul doet bij mij sterk denken aan de robinia, ook wel acacia genoemd. Dit komt door de samengestelde bladeren waarvan de deelblaadjes gaaf en ovaal zijn. Een samengesteld blad lijkt een behoorlijk aantal bladeren te hebben, dit zijn deelblaadjes die bij dat ene blad horen. In de herfst, wanneer bladeren afvallen, kun je zien dat het een samengesteld blad is. De es is hiervan een goed voorbeeld. In de herfst lijkt het net of er allemaal takjes af vallen. Dit zijn echter de samengestelde bladeren (!) De meeste planten hebben geen ovale bladeren, dus dat valt mij meteen op.
Waar je ze vindt
De vliezige hokjespeul heeft een voorkeur voor droge, goed doorlatende zandige grond. De plant komt oorspronkelijk uit Noordoost-Azië. Hij groeit niet in het wild in Nederland.
Gezondheidstoepassingen astragalus
Astragalus valt onder de zogenaamde adaptogene kruiden wat inhoudt dat ze je kunnen helpen ondersteunen in stressvolle omstandigheden. Het meest gebruikte deel is de wortel. Deze bevat inhoudsstoffen als saponineglycosiden, flavonoiden, polysacchariden.
Wat doet deze plant?
- Verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem en werkt daardoor antiviraal, antibacterieel en ontstekingsremmend.
- Het is een tonicum en werkt vitaliserend, het stimuleert celregeneratie. Het helpt dus bij ondersteuning bij burn-out en stress en bij chronisch zieken.
- Daarnaast ondersteunt het de hartfunctie en werkt regulerend op de bloeddruk.
Kruiden kunnen altijd interactie hebben bij ziekte, geneesmiddelgebruik, borstvoeding en ziekte, raadpleeg daarom voor gebruik altijd een deskundige.