Webwinkel

Astragalus membranaceaus – vliezige hokjespeul

Door het koude en natte weer van de afgelopen weken is de weerstand lager en worden meer mensen verkouden, ziek of beide. Naast fruit kunnen ook bepaalde kruiden de weerstand ondersteunen. Een van die kruiden is de Astragalus membranaceaus of vliezige hokjespeul.

De familie

De vliezige hokjespeul is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De planten uit deze familie worden ook wel peuldragers genoemd. Het is een van de grootste plantenfamilies ter wereld. De naam van de familie duidt op de vorm van de bloem, waar je een vlinder in kunt zien.

Waaraan je de plant herkent
De familie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van 10 meeldraden (waarvan tenminste 9 vergroeid), de klokvormige kelk (5 met elkaar vergroeide bladeren) en de aanwezigheid van vijf kroonbladeren. Dat laatste is overigens lastiger waar te nemen, omdat de onderste kroonbladeren gedeeltelijk met elkaar vergroeid zijn en de kroonbladeren verschillende vormen hebben. De vrucht is bij alle vlinderbloemigen een peul. Deze familie die over de wereld is verspreid, kent in Nederland een aantal bekendere soorten en soortgroepen, zoals de brem, robinia, klavers rolklavers en wikkes.

De vliezige hokjespeul is, anders dan de robinia, geen boom, maar een kruid. Hij wordt ongeveer 40 cm hoog. Hij bloeit in de zomer en heeft gele bloemen. De wortels zijn geelbruin van buiten en van binnen geel. Van de plant zijn het de wortels die gebruikt worden voor de natuurgeneeskundige producten.

Samengestelde bladeren
De vliezige hokjespeul doet bij mij sterk denken aan de robinia, ook wel acacia genoemd. Dit komt door de samengestelde bladeren waarvan de deelblaadjes gaaf en ovaal zijn. Een samengesteld blad lijkt een behoorlijk aantal bladeren te hebben, dit zijn deelblaadjes die bij dat ene blad horen. In de herfst, wanneer bladeren afvallen, kun je zien dat het een samengesteld blad is. De es is hiervan een goed voorbeeld. In de herfst lijkt het net of er allemaal takjes af vallen. Dit zijn echter de samengestelde bladeren (!) De meeste planten hebben geen ovale bladeren, dus dat valt mij meteen op.

Waar je ze vindt

De vliezige hokjespeul heeft een voorkeur voor droge, goed doorlatende zandige grond. De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Oost Azië. Hij groeit niet in het wild in Nederland.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os