Wat is appelazijn eigenlijk?
Het wordt gemaakt door appelsap te laten fermenteren. Door dit natuurlijke fermentatieproces worden de natuurlijke suikers in het appelsap omgezet in azijnzuur en voilà: je hebt appelazijn.
Niet alle appelazijn is werkzaam
De werkzaamheid van appelazijn zit ‘m in de combinatie van de lage pH-graad (dus het zuur) en de probiotische effecten. Bij het fermentatieproces van appelazijn is een natuurlijke bacterie werkzaam: de acetobacter. Deze bacterie heeft probiotische effecten op de mens. Dat wil zeggen dat de acetobacter in appelazijn een versterkende invloed heeft op de gezonde bacterieculturen die op onze huid leven en ons gezond houden.
Altijd schudden
Deze oorspronkelijke bacterieculturen in appelazijn worden ook wel “de moeder” genoemd, omdat je met behulp van deze culturen appelsap tot appelazijn kunt fermenteren en ze dus “de moeder” zijn van alle appelazijnen. De moeder is vergelijkbaar met wat kefirkorrels voor kefir zijn en wat de scobi is voor kombucha. De moeder ziet eruit als een vormloos, beetje vlokkerig drabje op de bodem van je fles appelazijn. Schud de boel daarom even goed door elkaar voordat je je azijn gebruikt, zodat er zeker weten wat vlokjes in het scheutje zitten dat je uitschenkt.
Goed kwaliteit is verder biologisch, ongefilterd (“natuurtroebel”) en niet gepasteuriseerd, want door verhitting sterven de probiotische bacteriën.
Appelazijn op je huid
Mijn favoriete toepassing is op de huid. Een gezonde huid wordt beschermd door een natuurlijke vetmantel, die licht zuur is. Wanneer de natuurlijke vetmantel van je huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld door het gebruik van zeep of schuimende reinigingsmiddelen (die je huid ontvetten én alkalisch maken – double trouble voor je huid dus) is je huid enorm kwetsbaar voor het ontwikkelen van ontstekingen. Zo kunnen milde huidklachten zoals kleine infecties, lichte acné of mild eczeem opeens persisteren en verergeren tot chronische huidproblemen.
Het herstel van een natuurlijke milieu op je huid
Naast het herstellen van de verstorende oorzaken van binnenuit, kun je bij huidklachten ook rechtstreeks werken aan het herstellen van de vet- en zuurlaag van je huid. Dat doe je als volgt:
Masseer je huid voor het douchen in met een goede kwaliteit plantaardige olie (bijvoorbeeld sesam- of amandelolie). Stap vervolgens onder de douche en was je zoals gewoonlijk, maar gebruik geen zeep. Vul een lege en schone fles met een flinke scheut appelazijn, vul deze onder de douche aan met water en schud het even goed door elkaar. Draai de douche uit en spoel je lichaam na met deze zure appelazijnoplossing. Laat je huid zoveel mogelijk aan de lucht drogen of dep jezelf heel lichtjes droog. (Let wel op dat je niet uitglijdt in de douche met je lekkere glibberige olie-lijf!) Herhaal voor elke douchebeurt. Zo ondersteun je het herstel van het natuurlijke gezonde milieu op je huid.
In je haar
Ook voor hoofdhuidproblemen is het een uitstekend middel. Je gebruikt het dan, ook weer verdund met water, als laatste spoelwater na een wasbeurt. In dit blog lees je hoe je een oliemasker en appelazijnspoeling gebruikt om je hoofdhuid gezond te houden en je haar te versterken.
Op je nagels
Appelazijn kan heel probaat werken tegen schimmelnagels. Schimmels houden namelijk helemaal niet van het sterke zuur van appelazijn. Behandel schimmelnagels, ook wel bekend als “kalknagels”, met appelazijn door ze dagelijks te behandelen met appelazijn. Doop je tenen bijvoorbeeld in een klein kommetje onverdund appelazijn, of leg er een met appelazijn doordrenkt watje op en laat dit een tijdje liggen. Vijl en knip alle broze delen van de kalknagel(s) elke dag weg met metalen knippers en vijlen, en kook je gerei daarna dagelijks even goed uit. Meer over de bestrijding van die irritante en hardnekkige schimmelnagels lees je hier.
Naast de uitwendige toepassingen, wordt het ook als inwendig middel geprezen. De meningen over het nut van het drinken zijn nogal verdeeld. Daar zal ik een keer een volgend blog aan wijden.
Appelige groetjes!