Geschiedenis en symboliek
In tropische oorden – Brazilië, Paraguay, Mexico en delen van het Amazonegebied – doet de vrucht het dus goed. . De gecultiveerde vrucht werd tijdens het kolonialisme door de Portugezen geïntroduceerd in India en zo zijn er wel meer sprongetjes gemaakt.
Dat de glastuinbouw in de 17e eeuw in Europa al booming was, is toch wel een leuke verrassing. Of je nu Koning Karel de Tweede was, een tsaar of een keizer met de naam Peter de Grote, je kon indruk maken met de in het glazenhuis (pinarie) gekweekte vrucht. Dat de vrucht in de 18e eeuw symbool stond voor luxe en gastvrijheid is te begrijpen. Ik kan me daar nu niet zo veel bij voorstellen, maar toen werd de vrucht ook wel “gehuurd” om een beetje indruk te maken. The show must go on.
In de Caribische- en Zuid-Amerikaanse landen waar de vrucht normaal gekweekt kan worden, staat de vrucht symbool voor hartelijkheid en overvloed. In China noemt men de vrucht Wong Lai ‘rijkdom komt’, het symbool voor voorspoed en geluk.
Botanie
Ananas behoort de Bromeliaceae (bromelia-familie), eenzaadlobbige planten. Ananas is een kruidachtige, langzaam groeiende, vaste plant die het best in tropische gebieden gedijt.
Ananasplanten worden 90 tot 120 cm hoog en 90 tot 120 cm breed, en hebben een groenblijvende basisrozet van stevige, smalle, lange bladeren. De bladeren zijn grijsgroen; sommige soorten hebben bonte bladeren. De bladranden zijn scherp of zaagtandvormig.
De vrucht groeit uit een centrale stengel en is eigenlijk een samengestelde vrucht: hij bestaat uit meerdere bloemen die samensmelten tot één massa.
Deze plant geeft de voorkeur aan helder, indirect zonlicht, aan vochtigheid, en aan licht zuur, goed gedraineerd zand of organisch rijke grond. Hij doet het goed bij een matige tot hoge luchtvochtigheid en temperaturen tussen 20 en 30 graden Celsius. De ananas is zeker niet vorstbestendig (minimaal plus 10 graden C). De plant wordt ongeslachtelijk vermeerderd via een vruchtkroon: uitlopers die aan de basis van de plant worden geproduceerd.
Productie
De 5 belangrijkste producerende landen zijn Costa Rica, Indonesië, Filipijnen, Brazilië en China.
Hoe gezond is ananas
Samenstelling per 100 gram rauwe ananas
Energie |
50 kcal |
Koolhydraten |
11,6 g |
waarvan suikers |
10 g |
Vezels |
1,6 g |
Eiwit |
0,5 g |
Vet |
0.1 g |
Verder bevat de vrucht vooral vitamine C (43 mg) en bètacaroteen (provitamine A). Het is een rijke bron van mangaan, koper, vitamine B1 en vitamine B6.
(bron: Juglen Zwaan boek Voedingswaardewijzer)
Ananas schoonmaken gedoe? Valt reuze mee!
Ooit had ik zo’n ananasboor, want hoe doe je het…? Nou, nu liever met een scherp mes.
- Snijd de bovenkant (kroon) en onderkant eraf.
- Zet de ananas rechtop en snijd de schil er in verticale stroken af.
- Verwijder de harde bruine “ogen”.
- Snijd in kwarten en verwijder eventueel het harde hart in het midden.
Je kunt het hart eten (het is alleen vezeliger en taaier dan de rest van de vrucht):
- Het bevat zelfs meer bromelaïne en voedingsstoffen dan in het zachte deel.
- Je kunt het ook gebruiken in smoothies, bij koken van vlees om de textuur zachter te maken, of er sap van maken. Ananassap is hydraterend, bevat veel water en elektrolyten. Dat is goed voor een sportdrankje.