Webwinkel

Allergenen in cosmetica

Allergenen kunnen in elke soort cosmetica voorkomen en zowel een chemische als natuurlijke achtergrond hebben. Dus ook in natuurcosmetica kunnen allergenen voorkomen. Er wordt geschat dat 1 tot 2 % van alle mensen allergisch is voor parfumgrondstoffen en 2 tot 3% voor andere stoffen in cosmetica. Gelukkig ben ik gezegend met een allergeenvrije huid, maar in mijn familie komen best wat contactallergieën voor. Het is soms best lastig te bepalen waar je dan precies op reageert.

Wat is eigenlijk een allergeen?

Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken.  Allergenen uit voeding kennen we bijvoorbeeld in de vorm van koemelkeiwit, pindaeiwit, notenallergie, of allergie voor allerlei soorten fruit. Klachten die hierdoor ontstaan zijn bijvoorbeeld een loopneus, tranende ogen, jeuk of benauwdheid. Allergische reacties zijn vaak gerelateerd aan aandoeningen als eczeem en astma. In cosmetica krijg je vaak contacteczeem van het allergeen.

 

Contacteczeem

Bij contacteczeem kun je last krijgen van schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. De huid kan ook wat opzetten. Dit hoeft niet per se alleen te gebeuren op de ingesmeerde delen, maar kan ook ontstaan op andere plekken van je lichaam.

Roodheid van de huid

Roodheid van de huid hoeft niet meteen te betekenen dat je allergisch bent. Soms kan roodheid ook ontstaan doordat je huid door de ingrediënten enorm doorbloed raakt. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij ingrediënten zoals rode peper in spierproducten. Maar ook onze Bentoniet Scrub Masker kan de doorbloeding best versterken. Dit kleimasker heeft een afsluitende werking op de poriën en daardoor een doorbloedend effect op het huidweefsel. In dit geval is dit juist goed. De roodheid trekt vrij snel weer weg.

Hoe kun je jezelf testen?

Je kunt het product waar je over twijfelt tweemaal daags twee weken lang aanbrengen in je elleboogplooi (1cm x 1cm). Wanneer er geen reactie optreedt, kun je het product gebruiken. Producten die worden weggespoeld na gebruik, zoals shampoo of douchegel, kun je helaas niet op deze manier testen.

Dermatoloog

Bij een dermatoloog is het mogelijk om allergenen in cosmetica te testen. Als je weet waar je allergisch voor bent, en kun je beter controleren welke producten je wel en niet kunt gebruiken. Wel zo’n veilig idee en het scheelt in je portemonnee als je weet of je er goed aan doet om een product wel of niet te kopen.

Een dermatoloog kan ook een naam opgeven die bekend staat als een zogenaamde handelsnaam of een andere chemische naam gebruiken. Het kan zinvol zijn om  meteen even te vragen of de arts de INCI-naam wil geven, zodat jij makkelijker je cosmetica kunt checken.

INCI’s

INCI’s zijn de internationale benamingen voor ingrediënten in cosmetica. Het betekent “International Nomenclature Cosmetic Ingredient”. Het zijn vaak niet de meest makkelijke namen, maar omdat internationaal in de meeste landen dezelfde INCI’s worden gebruikt, is het wel zo duidelijk.

Parfum

Parfum wordt vaak gewonnen uit etherische oliën. Etherische oliën zijn fantastisch omdat ze heerlijk ruiken en omdat ze conserverende eigenschappen kunnen hebben. Ze zorgen er dus voor dat een product minder snel bederft. Daarnaast hebben ze ook allerlei gezondheidseigenschappen die een boost kunnen geven aan jouw cosmeticaproduct. Je kunt alleen de pech hebben dat je niet tegen bepaalde bestanddelen van etherische oliën kunt.

Sommige oliën of bestanddelen staan bekend als allergeen, zoals benzyl benzoaat en benzyl salicylate. Dit zijn verbindingen die van nature voorkomen in etherische oliën als benzoë, ylang-ylang en jasmijn. Omdat dit hoog allergene stoffen zijn, moeten ze altijd apart vermeld worden op het etiket. Er zijn wel 26 geurstofallergenen bekend en er ligt een voorstel om er nog eens 56 aan toe te voegen. Dat zijn er dus een hoop!

SLS en SLES

We willen ook nog even speciaal aandacht geven aan de schuimende bestanddelen in shampoo, mondwater en tandpasta, namelijk SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate). Deze 2 chemische stoffen (INCI’s) zijn best omstreden. Vaak zit in reguliere shampoomerken één of beide van deze bestanddelen als een van de hoofdbestanddelen. Als je naar de INCI-volgorde kijkt, dan loopt dit af van het meest aanwezige ingrediënt tot het minst aanwezige ingrediënt.

SLS en SLES hebben een sterk reinigend effect op de huid en zijn erg schuimend, wat veel mensen fijn vinden. Beide stoffen worden ook in de schoonmaakindustrie gebruikt omdat ze vrij goedkoop zijn. SLES is iets minder irriterend op de huid dan SLS, maar nog steeds is het niet te verwaarlozen. SLES bevat een stofje dat dioxaan heet, dit stofje heeft mogelijk kankerverwekkende eigenschappen. Het dringt de huid binnen en is moeilijk afbreekbaar. Omdat beide stoffen zo agressief reinigen, verstoren ze de natuurlijke haar- en huidbalans. Er zijn ook aanwijzingen dat ze juiste de haargroei verstoren. Niet fijn dus, als je al last hebt van haaruitval.

In ieder geval zijn onze shampoos vrij van SLES en SLS. Als je overschakelt op een mildere SLS-vrije shampoo, moeten je haar en huid daar even aan wennen, dus geef je haar en huid de kans om zelf weer de balans te vinden. In het begin kan er tijdelijk bijvoorbeeld wat meer roos ontstaan.

Parabenen

Parabenen zijn geen allergenen in cosmetica, maar conserveringsmiddelen. Deze zijn vrij omstreden. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blog.

Dit zijn de 26 meest voorkomende allergenen in cosmetica

  1. Alpha-Isomethyl-ionon (synthetisch)
  2. Amyl cinnamal (niet-natuurlijke geuren)
  3. Amylcinnamylalcohol (niet natuurlijk)
  4. Anijsalcohol
  5. Benzyl alcohol
  6. Benzylbenzoaat
  7. Benzyl cinnamate
  8. Benzyl salicylaat
  9. Cinnamal
  10. Cinnamylalcohol
  11. Citral
  12. Citronellol
  13. Coumarin
  14. Eugenol
  15. Evernia furfuracea-extract
  16. Evernia prunastri-extract
  17. Farnesol
  18. Geraniol
  19. Hexyl cinnamal
  20. Hydroxycitronellal
  21. Hydroxyisohexyl 3-cyclohexeencarboxaldehyde
  22. Isoeugenol
  23. Limonene
  24. Linalool
  25. Majantol
  26. Methyl 2-octynoaat

Veel van deze stoffen kunnen zowel natuurlijk als niet-natuurlijk zijn.

Onze Huidbalans en Speciale Verzorgingsproducten zijn in ieder geval natuurlijk, maar niet geheel allergeenvrij. Dit heeft te maken met dat sommige etherische oliën waardevolle eigenschappen hebben voor je huid en daarom voor mensen die niet allergisch zijn, heel fijn kunnen werken. Check daarom altijd de INCI’s op onze producten of in onze productomschrijvingen. Op deze manier kun je zien welke producten wel en niet geschikt zijn voor jou. We hebben sowieso één geheel allergeenvrije dag- en nachtcrème en dat is de Hypoallergene Avocado Crème.

Overigens zijn we altijd bereid om een tester voor je te maken. Je kunt dan in onze winkel langskomen of een mail sturen naar bestel@vanderpigge.nl met welke tester je graag wilt ontvangen plus je adresgegevens.

Verder heeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging ook een zogenaamde allergiehulp. Je kunt daar de namen van de stoffen waar je allergisch voor bent invullen die je van de dermatoloog hebt gekregen en dan controleren op de juiste INCI naam.

Als laatste; er zitten in veel reguliere cosmetica ook vaak microplastics. Als je daar meer over wilt weten lees dan dit blog.

Download een van onze gratis E-books zoals  ‘Huid’!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os