Aalbessen groeien overal in Nederland. Niet alleen als gecultiveerde plant, maar ook in het wild kun je hem zomaar tegenkomen. De aalbes is supergezond! Tot mijn verrassing groeide hij zomaar spontaan bij mij langs de waterkant. En dat is precies een plek die de aalbes prettig vindt. Vochtig en schaduwrijk. Een aalbesstruik is er in het felrood en roze/wit. De roze besjes zijn zoeter. Een aalbesstruik kan zomaar 2 tot 4 kilo bessen opleveren! Waardevolle tuinplant dus. En je kunt hem zelfs op een balkon telen!
Aalbes – Ribes rubrum

Botanie aalbessen
De aalbes heet ook wel trosbes, omdat hij groeit in trosjes. De plant komt oorspronkelijk uit Europa: hij groeide in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje. In de winter verliest de aalbes al zijn handlobbige (de hoofdnerven wijken uiteen in verschillende richtingen) bladeren. De onderkant is dicht behaard met daartussen wat roodbruine klierknopjes. De bladeren zien er vaak wat pokdalig uit. Hij kan soms wel 2 meter hoog worden. De bloemetjes zijn niet heel opvallend, een beetje geelgroen. Hij is familie van de zwarte bes en de kruisbes. De bloemetjes dienen wel bevrucht te worden om tot besjes te groeien. Ze bloeien van april tot mei en daarna vormen zich de bessen die je in de zomer kunt plukken.
Blad van de aalbessen
De bladeren van de aalbes hebben zowaar ook nog een gezondheidswaarde want de gedroogde bladeren kunnen gedronken worden als thee. Er zijn aanwijzingen dat ze kunnen helpen bij reumatische klachten. Daarnaast kun je met de thee ook gorgelen bij mond- en keelproblemen.

De bessen voedingswaarde
Ja de bessen, daar zijn we natuurlijk het meest dol op! De aalbessen zijn een goede leverancier van vitamine B en C. Daarnaast bevatten ze mineralen als ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. De mini bessen zijn ook nog eens heel vezelrijk, wat goed is voor je darmflora en spijsvertering. De bessen bevatten veel soorten fenolen en anthocyanen, die weer bij de groep antioxidanten horen. Zoals we al vaker hebben uitgelegd beschermen antioxidanten ons lichaam tegen veel soorten schade en celdegeneratie.
Aalbessen eten
Veel mensen gooien suiker bij de aalbessen omdat ze nogal zuur zijn. Dit kun je ook vervangen door ze te mengen met andere soorten fruit die wat zoeter zijn. Zo vermijd je toch weer het gebruik van suiker.
Voedingswaarde
100 gram bevat 24 kcal waarvan 11,5 gram koolhydraten, 3,4 gram vezels, 0,7 gram eiwit en nagenoeg geen vet.
Wild plukken
Zoals we al hebben uitgelegd in het bramenblog valt grote hoeveelheden bessen plukken in de natuur onder de stroperij. Dus je mag een bescheiden hoeveelheid zelf wild plukken, rond de 250 gram. Vogels zijn dol op aalbessen, dus laat ook wat over voor onze vogels.
Bewaren
Geplukte of gekochte aalbessen kun je het beste in de koelkast bewaren in een bakje of zak. Eet ze het liefst binnen 3 tot maximaaal 5 dagen op. Uiteraard altijd goed wassen voor het eten.
"*" geeft vereiste velden aan