Webwinkel

8 fijne eigenschappen van chocola

Wie smikkelt er nou niet van chocola? Chocola, voedsel van de goden. Bijna letterlijk, want zo zagen de Inca’s en Maya’s dit zeker. Zij dronken chocoladedrank en dat vonden de Spanjaarden zo lekker dat zij het meenamen naar Europa, waarna chocola de wereld veroverde. De geur en smaak van chocola zijn uniek en je kan er dan ook hele leuke en lekkere dingen mee maken. Maar wat zijn nou de eigenschappen van chocola?

Witte, melk en pure chocola

Om mee te beginnen: de ene chocola is de andere niet. Witte chocola bevat niet de gezonde stoffen die in bruine chocola zitten. Witte chocola is voornamelijk gemaakt uit cacaoboter, een onderdeel van de cacaoboon. Melkchocola bevat melk en chocola. De gezonde chocola is vooral de pure chocolade met meer dan 70% cacaomassa. In melkchocola (net als in witte chocola) zit ook veel suiker, vaak zo’n 50 tot 60%.

Rauwe chocola

Rauwe chocola is onverhitte chocola. Dit kan wel voordelen hebben doordat meer inhoudsstoffen behouden blijven, maar het bevat ook wat meer oxaalzuur. We willen niet teveel oxaalzuur binnenkrijgen, want dat bevordert botontkalking.

 

De 8 eigenschappen van pure chocola

De beste chocola is puur boven de 70%. En dan het liefst chocola waarbij bij de ingrediënten als eerste in de rij cacaomassa wordt genoemd en niet suiker.

  1. Cacao bevat flavonoïden, genaamd flavonolen en polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schade van vrije radicalen. Chocola die rijk is aan flavonolen kan al bij 10 gram per dag voldoende zijn. Dan ligt het er wel aan welke cacao is gebruikt en hoe het is verwerkt. Er is een merk op de markt genaamd Acticoa, dat de gezondheidsclaim mag dragen van de Europese Voedselautoriteit EFSA “Flavanolen uit cacao helpen de elasticiteit van de bloedvaten te bewaren wat bijdraagt aan een normale bloedcirculatie.” Hiervoor moet je wel 200 mg flavonolen eten en dat komt overeen met 10 gram Acticoa.
  2. Vergeleken met koffie, thee en wijn is cacao de rijkste bron van anthocyanidinen en epicatechinen. Dit zijn sterke antioxidanten die helpen bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam. Ze werken dus tegen veroudering.
  3. Rijk aan magnesium; dit zorgt voor een betere doorbloeding, een lagere bloeddruk en dat je je beter kan ontspannen.
  4. Het zorgt door de polyfenolen voor een beter LDL-cholesterolgehalte, omdat er minder oxidatie plaatsvindt.
  5. Heeft een positieve invloed op de endorfines in onze hersenen. Er zitten endorfines in chocola.
  6. Het vult de dopamine aan in onze hersenen waardoor je je vrolijker kan voelen. Het bevat anandamide, dat staat bekend om het geluksgevoel dat het geeft. Een van de andere stoffen is fenylethylamine. Deze stof geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent.
  7. Je kan beter leren door de flavonolen die erin zitten en tevens bevat het wat cafeïne. Dit verbetert je concentratie, geheugen en humeur.
  8. De gezondheidsvoordelen van cacao zitten niet puur en alleen in de cacaoboon. Vooral de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen blijkt ons gezonder te maken. Cacao wordt onder andere door lactobacillen en bifidumbacteriën gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen met een gunstig effect op de gezondheid.

Nog wat waarschuwingen

Huisdieren zoals honden en katten kunnen niet tegen chocola vanwege de theobromine die erin zit. Dit is giftig voor huisdieren.

Eet chocola met mate. En vooral als er veel suiker inzit, moet je terughoudend zijn. Dus lees goed de etiketten. Kies vooral voor pure chocola.

Kies voor merken die letten op eerlijke handel met de boeren, want er vindt een hoop uitbuiting plaats in de cacao-industrie.

Wil je leuke verantwoorde recepten met cacao? Kijk dan hier. Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, weetjes, blogs en aanbiedingen? Meld je dan onderaan op onze homepage aan voor onze nieuwsbrief.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os