Spruitjes hebben nogal een naam vooral van vroeger, toen spruitjes nog wel eens kapot gekookt werden en het hele huis naar rotte eieren rook. Want spruitjes zijn rijk aan zwavel. Deze zwavel is overigens heel gezond voor ons, maar niet als je het kapot kookt, dan blijft er niks van over. Spruitjes zijn ook rauw te bereiden!
Spruitjes horen bij de koolsoorten
Er zijn zeer veel koolsoorten (kruisbloemigen). Denk aan witte en paarse kool, bloemkool, paksoi, romanesco (een soort kruising tussen bloemkool en broccoli), broccoli, boerenkool, zuurkool (gefermenteerde witte kool), spitskool, groene kool (savooiekool), Chinese kool, maar ook radijs en rucola. Ja dat zou je niet verwachten hè? Er zijn wel 28 koolsoorten. Sommige koolsoorten overlappen met bladgroente, zoals boerenkool en Chinese kool en paksoi. Koolsoorten zijn super gezond en rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Sommige koolsoorten bevatten ook veel eiwitten zoals broccoli. Het leuke is dat koolsoorten niet duur zijn en je er van alles mee kunt doen in de keuken.