winkel
Webwinkel

5 weetjes over spruitjes

Spruitjes hebben nogal een naam vooral van vroeger, toen spruitjes nog wel eens kapot gekookt werden en het hele huis naar rotte eieren rook. Want spruitjes zijn rijk aan zwavel. Deze zwavel is overigens heel gezond voor ons, maar niet als je het kapot kookt, dan blijft er niks van over. Spruitjes zijn ook rauw te bereiden!

Spruitjes horen bij de koolsoorten

Er zijn zeer veel koolsoorten (kruisbloemigen). Denk aan witte en paarse kool, bloemkool, paksoi, romanesco (een soort kruising tussen bloemkool en broccoli), broccoli, boerenkool, zuurkool (gefermenteerde witte kool), spitskool, groene kool (savooiekool), Chinese kool, maar ook radijs en rucola. Ja dat zou je niet verwachten hè? Er zijn wel 28 koolsoorten. Sommige koolsoorten overlappen met bladgroente, zoals boerenkool en Chinese kool en paksoi. Koolsoorten zijn super gezond en rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Sommige koolsoorten bevatten ook veel eiwitten zoals broccoli. Het leuke is dat koolsoorten niet duur zijn en je er van alles mee kunt doen in de keuken.

 

Soorten spruitjes

Wist je dat er wel meer dan 100 soorten spruiten zijn? Je hebt ook diverse soorten kleuren! Zo bestaat er ook een paarse spruit. Grappig niet? Hij smaakt ook een beetje anders, wat nootachtiger. Als je de paarse kleur wilt behouden kun je ze beter roerbakken, roosteren of stomen, want als je ze kookt verliezen ze die mooie kleur. Dat is zonde, want de paarse kleur geeft aan dat hij veel anthocyanen (de stof die ook in blauwe bessen zit) bevat. Dit zijn een soort antioxidanten, dus supergezond.

Groei

Spruitjes groeien eigenlijk aan de stam van de plant. Het ziet er net uit als een rij met knikkers die onder elkaar groeien. Ze ontspruiten uit de stam in de oksel van de bladeren. Een plant kan wel 99 spruitjes bevatten! Spruitjes telen in je moestuin is wel een lange-adem-project. Het duurt toch wel gemiddeld 5 tot 6 maanden voordat de planten goed zijn voor de oogst. Meestal worden ze in december geoogst. Ze nemen redelijk wat ruimte in, want een spruitjesplant heeft toch wel 60×60 cm nodig. Je plukt ze als ze dicht en hard zijn en ongeveer 2-3 centimeter groot zijn.

Gezond

Spruitjes bevatten 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Alleen vitamine C is gevoelig voor verhitting, dus als je ze kookt verlies je wel vitamine C. Een korte bereiding en zelfs rauw is aan te bevelen. Ze zijn verder rijk aan B vitaminen zoals B11 (foliumzuur) en rijk aan mineralen als magnesium en kalium en ze bevatten veel vezels en zwavel dus. Zwavel is belangrijk voor onze huid.

Bereiden

Als je ze uit de zak haalt, ga je ze eerst schoonmaken, dat houdt vaak in de buitenste bladeren en de verdroogde stam eraf snijden (het kontje).

Er wordt gezegd om spruitjes als je ze gaat koken een kruisje te geven aan de stam, dit helpt om ze sneller en gelijkmatiger te garen. Als je ze kookt kun je een beetje nootmuskaat erbij doen. Als je ze wokt zijn ze heerlijk met knoflook, cayennepeper en wat oregano. Je kunt ze ook kort blancheren (enkele minuten in heet water hangen). Zo blijven ze goed knapperig, krijg je niet die muffe zwavellucht in huis en de bitterheid wordt wat geneutraliseerd. Als je ze toch wilt koken dan kun je er een uitje bijdoen of een scheutje melk. Als je overhoudt kan je ze nog 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.

Rauw eten

Jaa spruitjes kun je ook rauw eten! Het is dan wel belangrijk om ze heel fijn te snijden (kan ook in een keukenmachine). Ze zijn heel lekker met basilicum, Parmezaanse kaas, amandelen, olijfolie, citroen, mosterd, een sjalotje, en zout en peper natuurlijk.

Eet smakelijk en lekker experimenteren zou ik zeggen!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os