Zoethout
Voor wie het niet weet, de grondstof voor drop is zoethout. Zonder zoethout geen drop! Zoethout is de wortelstok van de Glycyrrhiza glaba. De geur- en smaakstoffen die in zoethout zitten zijn dezelfde als die in venkel en anijs. De Oude Egyptenaren gebruikten zoethout als medicinale plant. Zo zijn in het graf van farao Toetanchamon zijn grote hoeveelheden “drop” gevonden.
Zoethout werd ook gebruikt door de Grieken. Theophrastus van Eresus (ongeveer 300 jaar v.Chr.) noemde het kruid als middel tegen hoest en astma. In de middeleeuwen werd in Duitsland de struik vanwege de werking veel aangeplant in de kloostertuinen. Sinds 1950 weten we dat de zoethoutwortel helpt tegen maagzweren. De inhoudsstof die verantwoordelijk is voor de bloeddrukverhogende werking (glycyrrizinezuur) wordt er dan eerst uitgehaald. Voor de productie van zoethout worden stukken van de wortel tot wel vier meter diep afgeknipt en gedroogd. De struik gaat gewoon weer de grond in en wortelt weer verder.
Blokdrop
Om drop te maken wordt de zoethoutwortel gedroogd, gemalen en met water gekookt. Bij het verdampen dikt dit in. Na het filteren blijft er blokdrop over. Wij verkopen deze pure vorm en dan wordt het laurierdrop genoemd. Ik heb mij laten vertellen dat blokdrop vroeger in laurierbladen werd verpakt en het daarom deze naam draagt. De meeste drop is niet zo puur en prijzig als laurierdrop/blokdrop. Blokdrop is de basis voor alle drop.
Nederland is de grootste producent van drop. Wij eten hier gemiddeld twee kilo per jaar van het goedje. Wat gaat er naast de blokdrop nog meer in om dat geliefde snoepje te maken:
- Van oudsher werd Arabisch gom (een hars van een Acaciaboom) gebruikt als bindmiddel, dat maakt dat je er zo lekker op kan kauwen. Uiteraard is “the good old” drop met Arabisch gom nog steeds bij ons verkrijgbaar. Inmiddels worden er meestal goedkopere alternatieven gebruikt zoals gemodificeerd zetmeel en gelatine. Dat zorgt er wel voor dat drop niet glutenvrij is en/of ongeschikt voor vegetariërs.
- Nagenoeg alle drop is gezoet, meestal met suiker, maar dat kan natuurlijk ook met honing, melasse en ander (kunstmatige) zoetstoffen.
- Verder bevat drop ook zout, in de regel salmiakzout (ammoniumchloride). Dit type zout is iets minder bloeddrukverhogend dan het gewone keukenzout.
- Veel toegepaste natuurlijke smaakstoffen zijn anijs, menthol en eucalyptus.
Drop heeft een verzachtende invloed op de keel en is ook verzachtend voor de spijsvertering. Dat komt door het ingrediënt zoethout.
Maak je eigen dropdrank
Wil je zelf eens dropdrank maken om je luchtwegen te verzachten? Dit is het recept:
- een flesje van 250 ml
- 20 gram laurierdrop
- eventueel 1 gram salmiakzout
- eventueel anijsolie
Neem 250 ml warm water en los daar de 20 gram laurierdrop in op. Flink schudden dan lost de drop vanzelf op. In normale dropsiroop zit vrij veel suiker, dat voegen we hier niet toe, maar desgewenst kan je wat honing toevoegen. In reguliere dropsiroop zit vaak ook een beetje salmiakzout, omdat dit helpt bij het verzachten van de luchtwegen. We verkopen dit in de winkel. Je kan ook wat anijsolie toevoegen voor de smaak en voor de extra verzachting. Wil je meer tips of overleg? Neem contact 0235312454 met ons op.
Hoge bloeddruk
Door het glycyrrizinezuur dat in het zoethoutextract van drop zit, kan het eten van grote hoeveelheden drop een hoge bloeddruk tot gevolg hebben. Op Wikipedia lees ik dat dit effect optreedt bij 95 mg glycyrrizinezuur per dag of meer. Bij drop met een gemiddeld percentage glycyrrizinezuur (0,1%) komt dit overeen met bijna een ons drop per dag. Dit voelt wel als een stevig ontbijt en is niet aan mij besteed. Maar goed, als je een hoge bloeddruk hebt en je kritisch kijkt naar je zoutconsumptie, houd dan ook in de gaten dat veel kruidentheeën ook zoethout bevatten.
Blokdrop wordt niet enkel gebruikt voor drop,het wordt ook toegepast vanwege de smaak of werkzaamheid in hoestdrank, sigaretten, likeur, bier, ijs en zelfs chocolade.
Drop voelde in ons assortiment als een (lekker) buitenbeentje. Ik ben inmiddels wat trotser geworden op ons nationale snoepgoed. Wij kunnen je ook vertellen welke drop vegetarisch, gluten-, suiker- of lactosevrij is.
Kom gerust bij ons langs en proef de dropjes of een kopje kruidenthee (geregeld met zoethout) die we meestal op de toonbank hebben staan. Heb je een hoge bloeddruk dan kun je ook altijd bij ons terecht voor deskundig advies.