Webwinkel

We gaan een luchtje scheppen

We bewandelen niet de gulden middenweg maar kiezen ervoor om de koninklijke weg bewandelen, wij zijn tenslotte hofleverancier met vlag en wimpel. En toch geheel laagdrempelig willen we je ontvoeren. Onze collega – boswachter- neemt je graag mee voor een klein avontuurtje in onze eigen achtertuin. Hoe ellendig kan het zijn om de benenwagen te nemen?  En voor dit uitje – botanisch wandelen met Merlijn – mogen we zonder gevaar voor berispingen vanuit de Warenwet vrijuit spreken over de werking van planten en kruiden die we onderweg tegenkomen. Ook dat geeft zuurstof.

Bewegen is leven

Wandelen in de natuur geeft onze gezondheid een zetje in de goede richting. Het is allang onderzocht dat bewegen een belangrijk onderdeel hoort te zijn van onze leefstijl. Beweging zoals wandelen draagt bij in ons welzijn. Regelmatig sporten houdt hart- en vaatziekten buiten de deur, houdt verschillende kankers op afstand, versterkt je botten en spieren en is ook nog eens een goed middel tegen depressie.

En hoewel je fysieke gezondheid natuurlijk ongelofelijk belangrijk is, is het niet altijd gemakkelijk om even de benen te strekken als je last hebt van (chronische) gewrichtspijn. Aandoeningen als artrose, artritis en reuma zorgen voor chronische pijn door stramme en stijve gewrichten, ontstekingen en zwellingen. Om pijn te vermijden en omdat er nog vaak beweerd wordt dat rust de beste remedie is, wordt er bij deze aandoeningen vaak veel te weinig bewogen. Maar als je chronische gewrichtsklachten hebt en je bewegen vermijdt zullen de pijnklachten eerder toenemen.

Op maat wandelen

Als je de spieren rondom je gewrichten enigszins belast, worden ze sterker. Zo kenmerkt artrose zich onder andere door dé ochtendstijfheid en juist beweging zorgt ervoor dat er gewrichtssmeer wordt aangemaakt. Goede circulatie van het gewrichtssmeer is belangrijk voor de conditie van je kraakbeen. Gedoseerd wandelen, op maat dus, is een stap in de goede richting.

Hoe weet je dan je dat je niet te veel eist van je lijf? Als je na een flinke wandeling een halve dag stijf bent en pijn hebt, dan heb je te veel gedaan. Houd er rekening mee dat die grens niet altijd duidelijk is, een paar passen vooruit en dan weer een pas achteruit. Al met al is het rendement nog steeds vooruit. Krachttraining kan zeker helpen om de spieren rondom pijnlijke gewrichten sterker te maken. De belastbaarheid van het gewricht neemt hierdoor wat toe. Het doel is niet om pijnvrij te zijn (hoewel dat prachtig zou zijn), maar wel het fitter krijgen van je bewegingsapparaat, het verbeteren van je conditie en de belastbaarheid te optimaliseren.

En natuurlijk zijn er middelen in te zetten om de ‘tractus locomotorius’  te ondersteunen. Je kunt bij ons terecht in de winkel of tijdens het telefonisch spreekuur. Het spreekuur is tijdens de zomervakantie alleen op maandag van 15.00 tot 17.00 uur (dinsdag en vrijdag vervallen tijdelijk).

Botanische wandeling met Merlijn

Wat ik hierbij graag voor het voetlicht wil brengen zijn onze botanische wandelingen. Op vrijdag 19 juli om 14.00 uur er weer een in de Kennemerduinen

De route die we lopen is 3,5 kilometer. De wandeling duurt ongeveer 1 ½ uur en kost € 7,50.
Na afloop ontvang je een leuke goodiebag en drinken we gezellig een kop koffie of thee bij het Duincafé (het café van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen).

In onze goodiebag tref je o.a. een heerlijke rustgevende kruidenthee, een heerlijk zakje dropjes en nog andere leuke spulletjes.

De wandeling wordt begeleid door onze medewerker Merlijn. Hij is onze aardige, rustige collega die een buitengewone interesse heeft in alles wat groeit en bloeit en daar graag over wil vertellen.
Hij laat je zien welke bomen en struiken de duinen bevolken en waarom ze juist daar willen groeien.

De wandeling is ook leuk voor degenen die nu wel eens willen weten waarom er op sommige bomen geverfde stippen zitten, hoe je aan een boom kunt zien waar de meeste wind vandaan komt en wat het ezelsbruggetje is om dennen, sparren en lariksen uit elkaar te houden.

Het maximaal aantal deelnemers is 15 en gaat op volgorde van aanmelding. Bij een minimum van 5 deelnemers gaat de wandeling door.

Merlijn kunt je met een gerust hart op de voet volgen. Aanmelden kan via deze link.

Alvast veel plezier!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os