Webwinkel

Kokosolie goed voor je vaten!

Een tijdje terug heb ik een artikel aangehaald van Juglen Swaan over de gezondheidsaspecten van kokosolie. Regulier wordt er nog veel geroepen dat dit verzadigde vet een ongunstige werking op het cholesterolgehalte in het bloed heeft en daarmee de kans op hart en vaatziekten vergroot. Nu is er dan weer een onderzoek met zowaar de ontkennende bevestiging. Hè hè.

Uit een Brits onderzoek blijkt kokosolie een gunstige uitwerking te hebben op de cholesterolspiegel. Hoe zag het onderzoek eruit? Eenvoudig en lekker overzichtelijk. Je neemt een groep van bijna honderd mensen tussen de 50 en 75 jaar, zonder ernstige aandoeningen, geen hart- en vaataandoeningen, dus ook geen medicijnen die invloed hebben op de vetstofwisseling of het cholesterol. Een groep relatief gezonde mensen dus.

Gedurende 4 weken werd er dagelijks óf 50 gram (ongezouten) roomboter óf (extra vierge) olijfolie óf (extra vierge) kokosolie gegeten. De drie groepen ondergingen naderhand cholesterolmetingen. Tevens werd er gekeken naar het gewicht, BMI, tailleomtrek, lichaamsvet, bloeddruk en glucosespiegel. De resultaten zijn kort en krachtig.

Here are the results from Cambridgeshire United Kingdom

  • Roomboter, ook een verzadigd vet, kwam het meest negatief uit de test. Het totaal cholesterol ging omhoog maar ook het ongunstige LDL.
  • Kokosolie leidde tot een duidelijke stijging van het gunstige HDL, sterker dan van olijfolie al bekend was.
  • Kokosolie leidde net zo min als olijfolie tot een significante verhoging van het (ongunstige) LDL-cholesterol.

Het belangrijkste gegeven uit dit onderzoek is dat kokosolie eigenlijk nog iets gunstiger voor hart en vaten is dan olijfolie. En mocht je een verhoogd cholesterol hebben, geniet van roomboter, maar met mate.

Voor iedereen die vet veel wil weten. Hierbij het hele onderzoek: Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women

Nog wat ins and outs met betrekking tot kokosolie: Kokosolie

En ik eindig met een eerder verschenen relaas over cholesterol: Cholesterol van onmisbare stof tot kwaaie pier

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os