Webwinkel

Kerst à la Pigge

Wij van Pigge zijn dol op traditie. Dat kun je wel zien aan hoe wij onze tradities in ere houden (en daarmee bedoel ik niet alleen hoe onze winkel eruit ziet, maar bijvoorbeeld ook onze trouw aan de papieren puntzakjes). Voor veel mensen is de periode rond de feestdagen een tijd van tradities, met Kerst als hoogtepunt. Benieuwd naar wat bij Pigge echt kersttradities zijn?

Voor ons als winkel is het traditie om mee te doen aan de jaarlijkse kerstmarkt in Haarlem, met natuurlijk onze heerlijke glühwein. Ook dit jaar waren we van de partij, met een knus kersthuisje. En natuurlijk versieren we elk jaar de winkel in winterse kerstsfeer en lichtjes. Dit jaar zijn we een nieuwe traditie gestart: een adventkalender met inspirerende spreuken waarvan we er elke dag een voorlezen tijdens het startrondje in de ochtend.

Maar ook wij, de dames en heren van Van der Pigge, hebben allerlei verschillende tradities. Sommige komen je misschien bekend voor, maar andere misschien niet. Een greep:

Kerstbrunch

Monique (collega logistiek) houdt altijd een kerstbrunch met de héle familie: ouders, kinderen, kleinkinderen, aanhang en huisdieren. Iedereen maakt iets lekkers klaar om te delen. De rest van het jaar lukt het door werk en andere verplichtingen nooit om iedereen tegelijk bij elkaar te hebben, maar tijdens de kerstbrunch lukt dat wel. Dat maakt deze traditie voor Monique extra fijn.

Kalkoen, melk en koekjes, en kerstsokken

Een van mijn collega’s in de winkel, Nadine, houdt haar Britse roots in ere. Zij viert een traditioneel Engelse kerst met een kalkoen. Maar die kalkoen komt dan wel weer van de barbecue, weer of geen weer! Ook kerstavond en kerstochtend hebben hun eigen Engelse tradities. Op kerstavond leggen ze melk en koekjes klaar voor Father Christmas. Op kerstochtend is het echt feest: de kerstsokken zijn gevuld met cadeautjes en er staan pakjes onder de boom. Nadat alle cadeautjes zijn uitgepakt, komt de hele familie bij elkaar om spelletjes te spelen en met de kinderen buiten te gaan wandelen. Als afsluiting vieren ze het samenzijn met een late kerstlunch (met de kerstkalkoen) en staan ze stil bij al het goeds waar ze dankbaar voor zijn.

Gourmetten en pavlova-ijstaart

Collega Suus, van De Groene Os, vertelt dat ze eigenlijk al haar hele leven op tweede kerstdag bij haar ouders eet. Vroeger maakte iedereen iets klaar, maar de laatste twintig jaar gourmetten ze. Haar moeder maakt als dessert altijd een pavlova-ijstaart. Aan het eten is dus eigenlijk nog nooit iets veranderd. En ook aan het gezelschap niet, het zijn altijd dezelfde mensen. De vriendinnen van haar moeder, die haar “tantes” zijn, hun echtgenoten en zoon, haar “neef”. Over de jaren zijn er wél mensen bij gekomen: de man en kinderen van Suus en de aanhang van haar broer. In totaal zijn er al vier kleinkinderen die meekomen en ook zij verheugen zich op tweede kerstdag. Wat de traditie voor Suus zo bijzonder maakt, is dat ook gourmetten vaste gerechtjes kent, bijvoorbeeld pannenkoekjes, en ananas met gesmolten kaas. Nu eten haar kinderen dus hetzelfde als wat zijzelf als kind at; heel bijzonder! Aan het eten is één verandering geweest: Suus en haar schoonzus eten vegetarisch, dát is binnen deze traditie wel nieuw.

Strandwandeling en spelletjes

Voor een van de collega’s in de winkel is Kerst echt een tijd voor het samenzijn met familie, maar wel op een manier die fijn is voor iedereen. Zij en haar kant van de familie maken altijd samen een strandwandeling, zodat ze lekker in beweging zijn en ook gelijk een frisse neus halen. Ook maken ze dan altijd groepsfoto’s, bijvoorbeeld van de kleinkinderen met opa en oma, van de gezinnen en van iedereen bij elkaar. Op deze manier hebben ze inmiddels al een hele mooie serie foto’s. Aansluitend aan de wandeling lunchen ze met elkaar. Daarna gaat iedereen even naar zijn eigen huis om te relaxen. ’s Avonds komen ze weer allemaal bij elkaar om te eten en spelletjes te doen. Juist de break tussendoor bevalt iedereen erg goed. Op die manier voelt Kerst niet als een verplichte lange zit, maar is iedereen ontspannen doordat ze ‘s middags even kunnen doen wat ze willen. Een fijne manier om samen Kerst te vieren.

Duitse kerstmarkten en glühweinbekers

Als het einde van het jaar nadert, komt bij collega Cisca ook altijd de vraag: waar gaan we dit jaar heen? Jaren geleden ging zij met haar twee dochters naar een stad in Duitsland om eens te ontdekken wat die kerstmarkten daar nu eigenlijk zijn. De houten huisjes, de ontelbare kerstbomen en lichtjes, de prulletjes en spulletjes, de gepofte kastanjes, de glühwein, de reibenkuchen, de flammkuchen, etc, etc. Echte Duitse gemütlichkeit! Cisca en haar dochters vonden het een groot succes; zo leuk en gezellig! De afspraak dat ze elk jaar rond Kerst een Duitse stad zouden gaan bezoeken, was gauw gemaakt. En er is ook al een traditie binnen deze traditie ontstaan: elk jaar nemen ze de leukste glühweinbeker uit die stad mee naar huis. Dat is een hele klus als je bedenkt dat elke stad gemiddeld zo’n vijf kerstmarkten heeft met elk een eigen beker. De verzameling groeit! Ook dit jaar zijn ze geweest. Waar ze volgend jaar naar toe zullen gaan, weten ze nog niet. Maar dát ze gaan, staat al vast.

Diner in november, kerstpizza en films kijken

En ikzelf dan? Ook ik heb tradities rond Kerst, en dingen die voor mij gewoon bij Kerst horen: ik heb (sinds ik op mezelf woon) altijd een kerstboom met lichtjes en versiering. Ook probeer ik elk jaar weer voor die mooie boom een kerstfoto te maken met man en katten. Uiteraard mislukt die elk jaar (dat is ook traditie!). Omdat mijn man als kok in de horeca werkt, hebben we rond Kerst een beetje gekke tradities: met vrienden houden we het liefst in november, voor alle feestdagendrukte, al een uitgebreid diner, en met de ouders is het ‘derde kerstdag’-diner traditie geworden. Een van de andere kerstdagen houd ik het vaak lekker rustig, met echt simpel eten (pizza) en een film. Die film hoort al sinds mijn kindertijd bij Kerst. Thuis keken we altijd op tv naar de films die in de kersttijd worden uitgezonden, zoals de Sound of Music en ook de Harry-Potter-films. Dat zijn nu allemaal nog steeds favorieten. Verder houd ik heel erg van kerstonbijten, met altijd een kerststol mét spijs en iets zelfgebakken, zoals scones of een lekkere cake. Ik kijk er nu al naar uit!

Een traditie die ik nog wel eens aan mijn eigen tradities zou willen toevoegen, is het samen zingen op kerstavond. In Haarlem kan dat op de Grote Markt en ook bij Het Veerkwartier, waar wij ook onze Nieuwjaarsduik organiseren!

Wat voor tradities heb jij? Wij vinden het leuk om ze te horen!

Lieve kerstgroet voor jullie allen, van ons hele team!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os